«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ. Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον νέο Έλληνα ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απορρίπτει τη σύγκριση με του ελληνικού με το γερμανικό χρέος του 1953

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση – δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο συνέδριο της Bundesbank ενώ έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση – τόνισε ο κ. Σόιμπλε – και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ – «και είχε δίκιο». Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: «Όποιος δεν αποδέχεται τους κανόνες της ευρωζώνης δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτή», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015, 17:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης