Εκλογή προέδρου: Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, 20:21


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, έπειτα από το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Toν δρόμο για το προεδρικό μέγαρο και τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδειξε αιφνιδιαστικά αργά το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση, ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής για το ύπατο αξίωμα και μάλιστα εν μέσω Χριστουγέννων, κάτι που σημαίνει ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση.

Aιφνιδιαστική απόφαση Σαμαρά - Βενιζέλου για την προεδρική εκλογή στις 17 ΔεκεμβρίουΣύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 200 ψήφοι). H δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου (200 ψήφοι) και η τρίτη στις 29 του ίδιου μήνα. Στην τελευταία απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, προτού βγει το 2014, θα ξέρουμε αν η παρούσα Βουλή εκλέξει Πρόεδρο ή αν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Εφόσον δεν προκύψει συμφωνία, πρέπει να διαλυθεί η Βουλή -μέχρι τις 6 Ιανουαρίου δηλαδή- και να προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε 30 ημέρες, δηλαδή μία από τις δύο Κυριακές (25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από αυτές τις εκλογές θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις με 151 βουλευτές.

Η ονοματολογία φουντώνει, ωστόσο το Μαξίμου θα συνεχίσει να τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι να εξαγγείλει διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το όνομα του υποψηφίου. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται εκ νέου την Τρίτη, προκειμένου να καταλήξουν στο όνομα που θα προτείνουν, ενώ από το Μαξίμου διαψεύδουν -μέχρι στιγμής- την πληροφορία ότι ο Α. Σαμαράς προτίθεται να απευθύνει διάγγελμα την ίδια ημέρα. Πάντως, το όνομα του υποψηφίου θα ανακοινωθεί «άμεσα», λένε από Μαξίμου και Χ. Τρικούπη.

Η απόφαση ελήφθη σε μυστική σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αλγερία, και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Η κυβέρνηση ορίζει ημερομηνία εκλογών. Πάντως, ήταν αναμενόμενο μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για τα μαντάτα που ήρθαν από το Μαξίμου.

Ήδη τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν για έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις.Αναλυτικά η δήλωση της κας Βούλτεψη:

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό,
μετά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το
θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την
ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Δυστυχώς, η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζομένους και ανέργους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτήν την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία προεδρικής εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17
Δεκεμβρίου 2014.

Διαβάστε επίσης:

Παράταση Μνημονίου για δύο μήνες, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, 19:30

Tα σενάρια για την επίσπευση της εκλογής Προέδρου
, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, 17:46

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, 08:11