Η ανάγκη της Μέρκελ ευκαιρία του Τσίπρα;

Η ανάγκη της Μέρκελ ευκαιρία του Τσίπρα;
Την εκτίμηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αποσπάσει οφέλη στο θέμα του χρέους, εφόσον βοηθήσει την καγκελάριο στο προσφυγικό, κάνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τής έχει δώσει διορία λίγων ημερών προκειμένου να βρει λύση επί του ζητήματος. Ειδάλλως, προειδοποίησε ότι θα κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγεςΤο προσφυγικό έχει προκαλέσει σαφείς αναταράξεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού και η Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επαφών, προκειμένου να βρει ισχυρούς συμμάχους στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τής έχει δώσει διορία λίγων ημερών προκειμένου να βρει λύση επί του ζητήματος. Ειδάλλως, προειδοποίησε ότι θα κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα», προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα» σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Ουδείς έχει συνδέσει μέχρι στιγμής δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».

Διαβάστε επίσης:
Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018, 08:19