«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Laszlo Andor.

Η κ. Κατσέλη, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών, με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά δεν πρόκειται να θιγούν οι άνεργοι, ενώ ο εξορθολογισμός και η ανακατανομή του συστήματος θα το καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικό και θα αποκαταστήσει πιθανές αδικίες συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν όλες οι πολιτικές εκείνες που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και να αυξηθεί η απασχόληση όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Επίτροπος και η Υπουργός συνέπεσαν στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να πέσει το βάρος της όποιας προσαρμογής της οικονομίας στους εργαζόμενους καθώς επίσης και στο ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί στη βάση των μισθών με την Ινδία και την Κίνα. Ο κ. Andor, τόνισε ότι η μείωση των επενδύσεων και η έλλειψη καινοτομίας αποτελούν σημαντικότερους παράγοντες από το μισθολογικό κόστος στην μείωση της ανταγωνιστικότητας ενώ αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανησυχία των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τις προτάσεις Μέρκελ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

«Συζητήσαμε», είπε η κ. Κατσέλη, «για τα προγράμματα για τη στήριξη της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έτσι ώστε να μην υποστούν πιο οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, και μιλήσαμε για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνουμε στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, ένα ακόμα εργαλείο για τη στήριξη της εργασίας και την προώθηση της απασχόλησης στη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει έχουν συγκρατήσει την ανεργία, όσο γίνεται, και αποτελούν ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας την οποία περιμένουμε, αλλά ήδη έχουν αποδώσει με τη διατήρηση θέσεων εργασίας, με την ένταξη ανέργων, με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» κατέληξε η Υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Andor αναγνώρισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει περαιτέρω υποστήριξη για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αναφέρθηκε σε πρόσθετα εργαλεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα, όπως ο μηχανισμός μικροχρηματοδότησης, ο οποίος συστάθηκε πέρυσι στην ΕΕ και ήδη έχει προσφέρει μικροδάνεια σε κάποιες χώρες. Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό αυτό και στη χώρα σας.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν για ενδεχόμενες περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων είπε, ότι αν και υπάρχει ως γενική αρχή η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων σε κάποια επιδόματα και η ευθυγράμμισή τους με τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης