Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, 15:39
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»
Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη».

Υπέρ της πρώτης ανάγνωσης του ν/σ τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα όσο και από τους αρμόδιους φορείς.

Μεταξύ των ενστάσεων, επιφυλάξεων και παρατηρήσεων βουλευτών και φορέων βρέθηκαν, κυρίως, οι διατάξεις που αφορούν στον θεσμό του Συμπαραστάτη Δημότη, για τον οποίο προτάθηκε να επιλέγεται από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και όχι από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, αλλά και η δυνατότητα τετράμηνων συμβάσεων, καθώς -όπως υποστηρίχθηκε- ανοίγει την κερκόπορτα κατάργησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος επανέλαβε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που αφορά σε περιπτώσεις αιρετών που τίθενται σε αργία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει περίπτωση να έχουμε "πατενταρισμένους εγκληματίες" για υποψήφιους δημάρχους. Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί ότι κάνουμε ρουσφέτι, φέρνουμε ευνοϊκή ρύθμιση για αιρετούς. Θα πρέπει να εξετάσουμε ρύθμιση, ώστε να εκδικάζονται σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια αιρετοί που ελέγχονται για ποινικού δικαίου αδικήματα».

Έντονες επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών, με τον εισηγητή της ΔΗΜΑΡ Νίκο Αναγνωστάκη να επισημαίνει ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, επί των άρθρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΤελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, 15:39