Ξεκινά πιθανότατα από αύριο η αποστολή νέων κλήσεων σε τουλάχιστον 18 κατηγορούμενους για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ σχετικά με την ψηφιοποίηση του δικτύου του. Τα κατηγορητήρια αφορούν εκτός από στελέχη της Siemens, μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ αλλά και επιτροπών που φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν για να υπογραφεί η σύμβαση και να μην εκτελεστούν οι ρήτρες, οι οποίες θα προστάτευαν το ελληνικό Δημόσιο. Αύριο εκτιμάται ότι θα φτάσουν στους αποδέκτες τρεις από τις κλήσεις σε απολογία, ενώ οι υπόλοιπες θα αποσταλούν σταδιακά.

Η απολογία του Δ. Δενδρινού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απολογία του ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Δ. Δενδρινός, αρνήθηκε την κατηγορία της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο να έχει γίνει απάτη και αυτή να μην έχει υποπέσει στην αντίληψη κανενός παράγοντα του Δημοσίου επί έξι χρόνια και να ανακαλύπτεται στην ανάκριση. Έριξε μάλιστα την ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την παραλαβή του C4I τόσο στο ελληνικό Δημόσιο λόγω της καθυστέρησης ή της αδυναμίας του να παραδώσει τις απαραίτητες υποδομές όσο και στη SAIC που είχε δυσκολία να προσαρμόσει το λογισμικό στα ελληνικά δεδομένα.

Χαρακτήρισε αόριστο και αυθαίρετο το κατηγορητήριο, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε τους συναυτουργούς του, ούτε και τα όργανα του Δημοσίου που εξαπατήθηκαν από την υπογραφή της σύμβασης με την αμερικανική SAIC, τονίζοντας παράλληλα ότι το Δημόσιο δεν έκανε τη σύμβαση με τη Siemens, αλλά με την αμερικανική εταιρία. «Η SAIC επελέγη ως υποψήφιος ανάδοχος με τη συμφερότερη προσφορά από τις επιτροπές αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων και σε ανώτατο βαθμό από το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάθεση του Ευάγγελου Μαλέσιου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απολύτως νόμιμη ήταν όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το C4I, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελου Μαλέσιου, ο οποίος κλήθηκε και εξετάστηκε ως μάρτυρας από τον ανακριτή. «Η ανάθεση του έργου ήταν καρπός διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία κατά την άποψή μου έγινε σύμφωνα με την κείμενη διαδικασία», είπε ο κ. Μαλέσιος. Πρόσθεσε επίσης πως την αποφασιστική αρμοδιότητα για την τελική κατακύρωση του έργου την είχε αποκλειστικά το ΚΥΣΕΑ και όλα γίνονταν μετά από έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η πρόεδρος του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο κ. Μαλέσιος ρωτήθηκε όμως και για τον Γ. Τρεπεκλή, εκπρόσωπο της SAIC στην Ελλάδα.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: «Θεωρείτε φυσιολογικό, άτομο που ασχολήθηκε έστω και ως γενικός γραμματέας με την πολιτική και κατείχε τη θέση αυτή επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπεί εταιρία στην ανάληψη δημόσιου έργου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ;»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ: «Γνωρίζω ότι ήταν εκπρόσωπος της κοινοπραξίας SAIC, γνωρίζω επίσης ότι ήταν στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Α. Παπανδρέου. Γραμματέας σε κάποιο υπουργείο την εποχή που πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Α. Παπανδρέου και υφυπουργός ο Δροσογιάννης. Είχα ακούσει τότε ότι τον απέπεμψαν από τη θέση του, γιατί ανακάλυψε ο Δροσογιάννης ότι δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Έκτοτε εξαφανίστηκε πολιτικά. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια η αμερικανική εταιρία επέλεξε τον κ. Τρεπεκλή. Μπορεί ίσως για τις επιχειρηματικές γνώσεις του. Είκοσι χρόνια ο κ. Τρεπεκλής είχε χαθεί, δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Δεν γνωρίζω εάν είχε σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης