Κέρδισε την αγωγή κατά του Πολάκη η Βίκυ Σταμάτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 14:19
Κέρδισε την αγωγή κατά του Πολάκη η Βίκυ Σταμάτη

Κέρδισε την αγωγή όχι όμως και το 1 εκατομμύριο ευρώ που ζητούσε η Βίκυ Σταμάτη από τον πρώην υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για προσβολή της προσωπικότητάς της από ανάρτησή του στο Facebook.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου της, επιδίκασε στη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλο μόλις 2000 ευρώ, δικαιώνοντάς την ουσιαστικά μόνο… «ηθικά» μετά την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του κ. Πολάκη για τους χαρακτηρισμούς του, προς το πρόσωπό της.

Αφορμή ήταν ο σχολιασμός του κ. Πολάκη στην κίνηση της Βίκυ Σταμάτη να υψώσει προς το δημοσιογράφους το μεσαίο της δάκτυλο, πριν από δύο χρόνια. Τότε ο κ. Πολάκης είχε γράψει στο facebook: «Όταν το φτωχό νυμφίδιο, αφού γίνει νεόπλουτο τσουλί, τα χάνει όλα και (ξανα)μπαίνει φυλακή, χαιρετάει όπως έμαθε να φέρεται προς το "λαουτζίκο", όταν ήταν στο δεύτερο κλεψιμέικο στάδιο της ασήμαντης και άχρηστης ύπαρξης της». Μετά δε την αγωγή της κ. Σταμάτη ο κ. Πολάκης είχε ξεσπάσει σε βάρος της με νέα του ανάρτηση, λέγοντας:

«Έχεις τόσο απύθμενο θράσος; Σου έχουν τελειώσει τα μαύρα χρήματα εντός Ελλάδας και δεν μπορείς να φέρεις από τα καβατζωμένα στο εξωτερικό (καθώς έχουμε ελέγξει τις διόδους) και ψάχνεις για νέα αρπαχτή; Μήπως νομίζεις ότι παίρνω κι εγώ μίζες σαν τον άνδρα σου τον Άκη και ζητάς τόσα;», γράφει ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στην κ. Σταμάτη».

Στην σημερινή ανακοίνωση που εκδόθηκε  από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την κ. Σταμάτη αναφέρεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου δικαιώνει τη σύζυγο του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου: Το Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 2.000€ στην εντολέα της «Δικηγορικής Εταιρίας Νίκος Αγαπηνός» Βίκης Σταμάτη για την υβριστική ανάρτηση του τέως Υπουργού Υγείας νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής και 500€ δικαστικά έξοδα εξαιτίας της ήττας του.

Η απόφαση δικαίωσε ηθικά απολύτως την κυρία Σταμάτη, αναγνωρίζοντας ότι «προέκυψε σαφώς σκοπός εξύβρισης, αφού σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν οι εκφράσεις του και ο τρόπος διατύπωσής τους κατά το ύφος τους με την δημόσιο λόγο με τον οποίο πρέπει να εκφράζεται δημοσίως ένας πολιτικό. Αναγνωρίστηκε μάλιστα η παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας ως προς την τιμή και υπόληψή της».

Η απόφαση έλυσε και το φλέγον νομικό ζήτημα, εάν χρειάζεται ο προσβληθείς από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα να επιδίδει κατά πρώτον εξώδικο στον εναγόμενο ζητώντας την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην όπως επιβάλλεται στον  έντυπο τύπο και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν έχει ανάλογη εφαρμογή η ανωτέρω δικονομική πρόβλεψη όταν η προσβολή τελείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης «facebook» καθότι ο σκοπός των αναρτήσεων του χρήστη δεν συνάδει με τον σκοπό των ενημερωτικών δημοσιεύσεων στον έντυπο τύπο και στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 14:21