Κριτική Στουρνάρα στην τρόικα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, 15:09
Κριτική Στουρνάρα στην τρόικα
Κριτική στάση απέναντι στην τρόικα τηρεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους F.T..

O κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι οι επικεφαλής των δανειστών μας τηρούν μία «μαξιμαλιστική προσέγγιση» όταν βρίσκονται στην Αθήνα, η οποία τρομάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις εγχώριες επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες. Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε και στον τζίρο των καταστημάτων. Ο κόσμος φοβάται όταν είναι εδώ η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημειώνει.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τρόικας αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό (σ.σ.: του 2014), με την Αθήνα να συμφωνεί να συγκεντρώσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα. Ωστόσο, προσθέτει, παραμένει η απόσταση των δύο πλευρών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τους αξιωματούχους της τρόικας να επιμένουν ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει λιγότερα από τα μισά μέτρα που έπρεπε το 2013.

Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η αλλαγή του νόμου που προβλέπει ότι οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να εγκρίνονται από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να ψηφισθεί από τη Βουλή.

Ο υπουργός σημειώνει ότι τα πολιτικά, πλέον επίμαχα, μέτρα - ο νέος φόρος στην ακίνητη περιουσία και η άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες - ψηφίσθηκαν από τη Βουλή στο τέλος του 2013 και ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι νομοθετικά.

«Εάν πάμε στη Βουλή το θέμα αυτό, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα ψηφιζόταν. Είναι τόσο απλό», αναφέρει ο υπουργός.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της Τρόικας επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία που απαιτεί κυβερνητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων. Ο υπουργός ζήτησε από την Τρόικα να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις και να μειώσει τις απαιτήσεις της για μεγάλα νομοθετικά μέτρα.

«Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις 153 έδρες που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ράλι των ελληνικών ομολόγων μαζί με αυτό άλλων χωρών της Ε.Ε., καθώς βελτιώνεται το κλίμα για την Ευρωζώνη. Ο κ. Στουρνάρας, προσθέτει η εφημερίδα, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Αθήνα μπορεί «να δοκιμάσει τις αγορές» με μία δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ακόμη, όπως επισημαίνεται, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν δέχθηκε την πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Ταμείου στην Τρόικα, κ. Πόουλ Τόμσεν, να ζητήσει από τους άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημιές από ένα «κούρεμα» των δανείων τους στην Ελλάδα.

«Ο Πόουλ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να συνταχθώ με τη θέση τους. Εγώ είπα: Εντάξει, εάν λάβω τη θέση σας, αυτό θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι εντελώς ανέφικτο. Ο Σόιμπλε μου είπε: Γιάννη, ξέχασέ το. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει, οπότε τι μπορώ να κάνω;».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, 15:18