Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Συνέντευξη για το άβατο των Εξαρχείων, παραχώρησε στο zougla.gr, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «απουσία πολιτικής βούλησης» για την πάταξή του και παράλληλα τόνισε: «Παρατηρούμε υπουργούς της, να μιλούν για «συλλογικότητες» και να μην να αντιδρούν σε ενέργειες διακωμώδησης της Πολιτείας, όπως η τοποθέτηση αυθαίρετου κοντέινερ στην πλατεία Εξαρχείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η ΝΔ ως ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση, «πρακτικά» για την πάταξη του άβατου στα Εξάρχεια, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρύτερος σχεδιασμός και ένα συνδυασμός με άλλες ενέργειες, όπως η εκκένωση όσων καταλήψεων στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν σαν «ορμητήρια» και σαν εργαστήρια κατασκευής «μολότοφ», όπως συνέβη το 2013 με την εκκένωση της Βίλας Αμαλία (η οποία λειτουργεί σήμερα ως σχολείο) και της οικίας της Μαρία Καλας. Όπως χρειάζονται και ευρύτερες, μη αστυνομικής φύσης, παρεμβάσεις στην περιοχή, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Δένδια

Ερ. Τι σημαίνει «πολιτική βούληση» επίλυσης του θέματος «άβατο» στην πράξη. Τι θα κάνετε ως ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση, «πρακτικά» για την πάταξή του;

Απ. Για να σταματήσει να υπάρχει «άβατο» στα Εξάρχεια, η βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτή η πολιτική βούληση όχι μόνο απουσιάζει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά παρατηρούμε υπουργούς της, να μιλούν για «συλλογικότητες» και να μην να αντιδρούν σε ενέργειες διακωμώδησης της Πολιτείας, όπως η τοποθέτηση αυθαίρετου κοντέινερ στην πλατεία Εξαρχείων. Προφανώς, χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρύτερος σχεδιασμός και ένα συνδυασμός με άλλες ενέργειες, όπως η εκκένωση όσων καταλήψεων στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν σαν «ορμητήρια» και σαν εργαστήρια κατασκευής «μολότοφ», όπως συνέβη το 2013 με την εκκένωση της Βίλας Αμαλία (η οποία λειτουργεί σήμερα ως σχολείο) και της οικίας της Μαρία Καλας. Όπως χρειάζονται και ευρύτερες, μη αστυνομικής φύσης, παρεμβάσεις στην περιοχή, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς.
 
Ερ. Τι πιθανή – άλλη μορφή επέμβασης μπορεί να γίνει;

Απ. Ενδεχομένως χρειάζονται χωροταξικές ή άλλες παρεμβάσεις, όπως η μετατροπή του ιστορικού κτιρίου του Ε.Μ.Π. σε μουσειακό χώρο και η ενοποίησή του με τον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα Εξάρχεια είναι μία όμορφή συνοικία της Αθήνας και αδικούνται από την σημερινή εικόνα εκτεταμένης ανομίας που υπάρχει, η οποία δίνει την ευκαιρία σε παραβατικά στοιχεία να δρουν ανενόχλητα και να επιδίδονται σε πάσης φύσεως έκνομες ενέργειες, υπό την κάλυψη του «άβατου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερ. Θα υπάρξει συνεργασία με άλλους φορείς? Όπως π.χ. με Δήμο, επαγγελματικούς φορείς κ.λ.π.

Απ. Εξυπακούεται ότι πρέπει να υπάρξει, με πρώτο στην ιεράρχηση τον Δήμο Αθηναίων. Εάν σταματήσει να υπάρχει «άβατο» η συγκεκριμένη περιοχή, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση, μπορεί να γίνει θελκτική και πάλι τόσο για κατοικία, όσο και για έδρα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ερ. Τι προγραμματίζετε για την αποφυγή ενδεχόμενων «απωλειών» και πώς θα το αντιμετωπίστε;

Απ. Ουδείς έχει την πρόθεση να υπάρξει «πολεμική» επιχείρηση στα Εξάρχεια. Ούτε έχει την πρόθεση να αστυνομοκρατείται η περιοχή σε μόνιμη βάση. Ο στόχος είναι να εφαρμόζονται οι ίδιοι νόμοι και να υπάρχουν οι ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, το αυτονόητο είναι το ζητούμενο. Δεν τίθενται στο στόχαστρο οι ιδέες, όποιες και εάν είναι αυτές, «αντιεξουσιαστικές» ή άλλες. Η βία όμως, από οπουδήποτε και εάν προέρχεται, είναι η διαχωριστική γραμμή για την στάση μας και την αντίδρασή μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης