Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε επίσημη επίσκεψη στην Μποτσουάνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, 21:32
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε επίσημη επίσκεψη στην Μποτσουάνα
Πρώτη επίσκεψη Υπουργού στην Μποτσουάνα και απόφαση να επιταχυνθεί η πρώτη διμερής συμφωνία, με την υπογραφή πρωτοκόλλου για την πρώτη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ επισκέφτηκε σήμερα την πρωτεύουσα της χώρας, Γκαμπορόνε και είχε ουσιαστικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Έρικ Μολάλε, και τον Υπουργό Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Βίνσεντ Σερέτσε. Η κοινή απόφαση για την υπογραφή της οικονομικής συμφωνίας αφορά εξειδικευμένα πεδία, όπως:

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως η ηλιακή, όπου η Ελλάδα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες βιομηχανίες
- Δραστηριοποίηση ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών στην Μποτσουάνα
- Μεταφορά τεχνογνωσίας Τουρισμού
- Κατασκευαστικές εταιρίες και
- Συνέργειες στον Αγροτικό τομέαΌπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών:

«Στην Μποτσουάνα έχουμε μία μικρή αλλά πολύ δυναμική ομογένεια, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς και η οποία – όπως στη Μοζαμβίκη – μπορεί και εδώ να αποτελέσει σημαντικό σκαλοπάτι για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Στις συζητήσεις μου με τους δύο Υπουργούς, (σε μια χώρα που αναπτύσσεται σημαντικά χάρη στα τρία μεγαλύτερα του κόσμου αδαμαντωρυχεία της), μου ζητήθηκε από την πλευρά τους, να επισπευτεί η έλευση Ελλήνων επιχειρηματιών στην Μποτσουάνα με τη βοήθεια είτε του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ή Ελληνικών Επιμελητηρίων».

Η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, (μετά από τις δύο πολιτικές επαφές), με την ομογένεια της Μποτσουάνα, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, διότι και εκείνοι με τη σειρά τους, για πρώτη φορά έβλεπαν εκπρόσωπο της Πατρίδας τους, στη χώρα που πολλοί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δραστηριοποιήθηκαν.

«Δεν ζητάμε κάτι από την Ελλάδα. Απλά να μεταφέρετε ότι την αγαπάμε, κρατάμε τα ελληνικά, χάρη στο σχολείο που λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, και επειδή η Μποτσουάνα είναι μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες, μακάρι να έρθουν εδώ και άλλοι Έλληνες, της νεότερης γενιάς, ώστε να ξαναγίνουμε μία μεγάλη Κοινότητα όπως παλιά», έλεγαν οι Έλληνες της εκεί Διασποράς, στον Τέρενς Κουίκ.
Ιδιαίτερη συνάντηση υπήρξε και με τον Μητροπολίτη Μποτσουάνας κκ Γεννάδιο, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την παρέμβασή του στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μολάλε, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αγορά γης εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να χτιστεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στη χώρα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Πρετόρια, που είναι διαπιστευμένος και στην Μποτσουάνα, κ. Ελευθέριο Κουβαριτάκη, τη Διευθύντρια του διπλωματικού του Γραφείου κα Μάγια Σολωμού, τον Σύμβουλο Εμπορικών και Οικονομικών Θεμάτων του ΥΠΕΞ κ. Απόστολο Μιχαλόπουλο, καθώς και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Μποτσουάνα κ. Γεράσιμο Σιούτα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναχώρησε απόψε από την Γκαμπορόνε με προορισμό την Πρετόρια της νότιας Αφρικής, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Luwellyn Landers.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, 21:32