«Ο προοδευτικός χώρος οφείλει να πάρει σαφή θέση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ.

Ο κ. Ρήγας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και για τη στάση της στο ζήτημα της κατάτμησης της Β’ Αθήνας, αλλά και για τις θέσεις της στα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, αφού τόνισε πως «η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών είναι απαίτηση χρόνων και θα κάνει αμεσότερη τη σχέση του πολίτη με τους εκπροσώπους του» και ότι «όλα τα κόμματα είχαν βάλει την πρόταση στο τραπέζι τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ότι «η ΝΔ, ασκώντας τη γνωστή της τυχοδιωκτική πολιτική, προσπαθεί να συνδυάσει το θέμα αυτό με μία άλλη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών».

«Εμείς δεν έχουμε καμία διαφωνία στο να υπάρξει συζήτηση για το θέμα της ψήφου των ομογενών» σημείωσε, εξηγώντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και τεχνικές δυσκολίες, που καθιστούν την υλοποίηση του αιτήματος πιο χρονοβόρα». Εν αντιθέσει, όπως παρατήρησε, με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας που «είναι εύκολα υλοποιήσιμη, οπότε μπορεί να προχωρήσει άμεσα. Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι η πολιτική συμφωνία».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στα εργασιακά δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης με τη ΝΔ, γιατί βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό πεδίο», κατηγορώντας το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ότι υποστηρίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την καταστρατήγηση του οκτάωρου, ότι «φέρει την ευθύνη για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, άρα δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης». «Είναι τελείως διαφορετική η δική μας προσέγγιση, πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, σε ένα άλλο κοινωνικό κράτος. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε κανένα από αυτά τα ζητήματα μαζί τους» συμπλήρωσε και σχολίασε: «Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει θέσεις και προτάσεις που να τον διαφοροποιούν στο ελάχιστο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ που έφτασαν τη χώρα σε αυτό το σημείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τις πιθανότητες συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ρήγας επισήμανε: «Είμαστε ανοιχτοί προς πάσα κατεύθυνση στο κομμάτι τού προοδευτικού χώρου, εάν και εφόσον υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις» «Αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο και οφείλουν όλοι να πάρουν θέση» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «από τη μία μεριά είναι ο προοδευτικός κόσμος που θέλει το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και την πάταξη της διαπλοκής». «Εάν έτσι βλέπουν τα πράγματα, πρέπει να πάρουν θέση, γιατί οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρήγας είπε πως στην περιοχή της Παλαιστίνης «συντελείται ένα έγκλημα και είναι ανεπίτρεπτο να συγκαλύπτεται και να αποσιωπάται από τη διεθνή κοινότητα» τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταδικάσει απερίφραστα τα όσα συμβαίνουν και τη στάση των ΗΠΑ που έδωσε το πράσινο φως». «Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές, όταν θα μπορούσε εδώ και χρόνια να έχει δοθεί λύση στις σχέσεις των δύο κρατών» παρατήρησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης