Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την αναστολή των διπλωματικών αποστολών μας στο εξωτερικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αναστολή λειτουργίας αντιπροσωπειών μας.

Όπως είπε, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους θα γίνει σε πρεσβείες μας που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτιολογώντας την εξέλιξη αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας «να ανατάξει την οικονομία, να υπερβεί κρίσεις» δίχως, ωστόσο, να δημιουργούνται κενά στην διπλωματική μας παρουσία με την βοήθεια και των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου.

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι παρότι αναμένεται να κλείσουν κάποιες διπλωματικές υπηρεσίες στο εξωτερικό ενδέχεται να ανοίξουν νέες, πιο «ευέλικτες», με πιο μικρό αριθμό υπαλλήλων και «με συγκεκριμένη αποστολή που έχει να κάνει και με την προώθηση επενδύσεων, αλλά και το γεφύρωμα με χώρες που δυστυχώς στο παρελθόν ήταν έξω από το οπτικό πεδίο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο ίδιος, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές ή διαρθρωτικές αλλαγές».
Στο «σφυρί» τα κτίρια στο εξωτερικό

Πέραν των ανωτέρω μέτρων, προβλέπονται επίσης πωλήσεις κτηρίων που διαθέτει το Ελληνικό κράτος στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «το οικονομικό προϊόν από αυτές τις πωλήσεις περιέρχεται πάλι στο ΥΠΕΞ ακριβώς για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το κομμάτι που έχει να κάνει με τις αποδοχές, κυρίως, εκείνων που υπηρετούν στο εξωτερικό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης