Ρ. Σβίγκου: Αυτοκαταστροφική η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 15:23
Ρ. Σβίγκου: Αυτοκαταστροφική η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ
«Αυτοκαταστροφική» χαρακτήρισε τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 Fm της ΕΡΤ 3.

Η κ. Σβίγκου μίλησε για την προσπάθεια συγκρότησης μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ως απάντηση στα ερωτήματα, τα οποία έχουν τεθεί μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αφορούν στη δίκαιη ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στην απάντηση στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην απάντηση στην ακροδεξιά.

Όπως ανέφερε, αυτή η προσπάθεια δεν εξαντλείται ούτε στον ανασχηματισμό, ούτε στα ψηφοδέλτια. «Είναι μια ευρύτερη διαδικασία και αφορά πρόσωπα, δυνάμεις, κινήσεις αλλά, κυρίως, μια μεγάλη μάζα πολιτών, οι οποίοι προσδιορίζονται τόσο στην αριστερά, όσο και στον προοδευτικό χώρο, που θέλουν να στηρίξουν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που θα λέγαμε ενός ευρύτερου δημοκρατικού πόλου απέναντι στη ΝΔ, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και επισήμανε: «Ο κόσμος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο αφορά στην ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, το οποίο αφορά στη στήριξη των εργαζομένων και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, το οποίο αφορά σε μια πολυδιάστατη και ενεργή εξωτερική πολιτική, όπως αποτυπώθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε θα σας έλεγα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες περί νέου ΠΑΣΟΚ, όλες αυτές οι κατηγορίες που εξαπολύονται, κυρίως από το ΚΙΝΑΛ, περισσότερο δείχνουν τη δική του στρατηγική αμηχανία μπροστά στις νέες προκλήσεις που υπάρχουν και στην αδυναμία απάντησης από τη μεριά της Φώφης Γεννηματά, παρά έχουν κάποια βάση στην πραγματικότητα».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για «πλήρη πρόσδεση» στη ΝΔ, λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει «ως παρακολούθημα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες της ΝΔ σχετικά με το δάνειο του κ. Παύλου Πολάκη, η κ. Σβίγκου απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με πρακτικές του παρελθόντος, του παλιού πολιτικού συστήματος και του περιβάλλοντός του και παρατήρησε: «Ο κ. Πολάκης πήρε δάνειο, το οποίο αποπληρώνει κανονικά. Σε αντίθεση με δάνεια, τα οποία δεν αποπληρώνονταν για 11 χρόνια και κανείς δεν τα ζήτησε, του Κήρυκα Χανίων, ή άλλα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες, που κι αυτά για χρόνια έμεναν απλήρωτα και ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουμε πότε τελικά θα αποπληρωθούν κι αν θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Οπότε θα έλεγα ότι δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα ηθικής αυτοί, οι οποίοι χρεοκόπησαν την ελληνική κοινωνία. Ειδικά για μια περίπτωση όπου το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αποπληρώνεται κανονικά. Την καλύτερη απάντηση σχετικά με το κατά πόσο ήταν σύννομο αυτό το δάνειο, την έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν νομίζω ότι κανένας θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση ή ακόμα ο κ. Πολάκης μπορούν να καθοδηγήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος ή τον κ. Στουρνάρα στο τι θα πουν».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 15:23