Απαιτώντας να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και μείωση των τιμών, περίπου 3000 άτομα διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας.

Κρατώντας πανό, τα οποία έγραφαν «Πήραμε το ευρωπαϊκό. Είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια», συνδικάτα και καταναλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τον εφιάλτη της ακρίβειας, που επιδεινώνει την ούτως ή άλλως βεβαρημένη κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με θεατρικά σκετς, τα οποία σατίριζαν την συνεχή αύξηση των τιμών, ενώ ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΓΣΣΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος δήλωσε: “Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για το χορό που έχει στήσει η ακρίβεια στις πλάτες του κόσμου, της εργασίας και της βιοπάλης. Μας είπε ειρωνικά ο υπουργός Ανάπτυξης ότι αυτός ο χορός χρειάζεται δύο, τους απαντάμε ότι ο χορός χορεύεται ήδη από δύο, την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες”. Κύριοι της κυβέρνησης αφήστε τους λεκτικούς λεονταρισμούς και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα”. 

Ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων καθόλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, δεν χρειάστηκε όμως να επέμβουν, καθώς όλα κύλησαν ειρηνικά και οι διαδηλωτές αποχώρησαν λίγο μετά τις 9.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, καταναλωτικές οργανώσεις, η Υπερνομαρχία και ο Δήμος Πειραιά ενώ μετά τη λήξη της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των οργανώσεων παρέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής στο οποίο επισημαίνεται: “Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Σύνταγμα, στο Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας, καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί και να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης κατά της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της λιτότητας.

Κινητοποίηση κατά της ακρίβειας διοργάνωσε, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, και το ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στην Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

“Αντίσταση” και στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια  πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο- μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά της ακρίβειας. Χιλιάδες επαγγελματίες, εργαζόμενοι και πολίτες, κάλεσαν τους «27» να λάβουν, εδώ και τώρα, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και τη φτώχεια.

Η βελγική αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να μην φτάσουν οι διαδηλωτές κοντά στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Τα πρώτα δείγματα της πανευρωπαϊκής αντίστασης φάνηκαν ήδη όταν Βέλγοι αγρότες με περισσότερα από 1.000 τρακτέρ και εκατοντάδες μεταφορείς με φορτηγά και ταξί, διαδήλωσαν την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

«Η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των νοικοκυριών που προέρχονται από αιτίες όπως η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, και να δείξει ότι το ιρλανδικό ΟΧΙ δεν σημαίνει το τέλος της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η δυναμική των κινητοποιήσεων χιλιάδων πολιτών είναι προφανές ότι έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Κομισιόν προχώρησε ήδη στην πρώτη τακτική υποχώρηση, ανακοινώνοντας «πακέτο» μέτρων υπέρ των Ευρωπαίων αλιέων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει νέα «εισβολή» τους στις Βρυξέλλες, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν τον περασμένο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ενισχύσεις, αποφάσισε να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τη βοήθεια προς τους αλιείς από 30.000 και σε 100.000 ευρώ σε τρία χρόνια. Επιπλέον επιτρέπει τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Γενικότερα η Κομισιόν φέρεται να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να χορηγήσουν επιδόματα, υπό συγκεκριμένες, ωστόσο, δημοσιονομικές προϋποθέσεις.

Αναφορικά με την ακρίβεια η συζήτηση θα γίνει με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει τη λήψη μέτρων μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που κινούνται στην κατεύθυνση της χορήγησης φορολογικών κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Πολιτική επιδομάτων από την κυβέρνηση

Τη χορήγηση επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης, στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προκρίνει ως λύση η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, στην καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλά αμειβομένων εργαζόμενων, από τους εργοδότες, με τη μορφή έκτακτου επιδόματος που θα χορηγηθεί για κάποια χρονική περίοδο, μετά από κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, συμφωνεί και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πουπάκη, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως είναι: έλεγχοι της αγοράς, επιβολή διατίμησης για όσο χρόνο απαιτείται για ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων (ανέργων, συνταξιούχων και εργαζόμενων) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, κ.ά.

Πάντως, μέσα στο καλοκαίρι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα περάσει το κατώφλι του 5%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία τριετία το λεγόμενο «ενεργειακό καλάθι», το οποίο αποτελείται από τις τιμές ηλεκτρικού, καυσίμων και βενζίνης, έχει αυξηθεί στην Ελλάδα με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών που μετέχουν στον ΟΟΣΑ.

Από τις αρχές του έτους, η αύξηση του κόστους για την ενέργεια στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17,2%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 11,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης