Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό και η αμυντική συνεργασία Αθήνας – Ουάσινγκτον τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε στην Κριστίν Γουόρμουθ πως η προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας σχετίζεται άμεσα με τις προσπάθειες ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Αθήνα.

Ο υπουργός Άμυνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσω της δημιουργίας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση. Όσον αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια, οι δύο χώρες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ισλαμικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν με τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας μέσα από «τη συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα». «Αυτός ο άξονας», είπε, «μπορεί να επεκταθεί προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Επεσήμανε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της».

Ουκρανική κρίση και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η Ουάσινγκτον αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα που έχει για την Ελλάδα το θέμα της Ουκρανίας (λόγω των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη), ζητώντας όμως τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ο κ. Καμμένος σχολίασε πως «αυτό που είπαμε είναι ότι στο θέμα των τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική πλευρά ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τη Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και να ξεκινήσουν συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Η αμερικανική εξήγηση για την ακύρωση του ραντεβού

Η Κριστίν Γουόρμουθ εξήγησε στον κ. Καμμένο ότι η ακύρωση της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογό του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του υπουργού. Συζητήσαμε, εξάλλου, όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει, και πέραν αυτού ο υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της «Lockheed Martin» και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΤΚ, εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Επίσης πέρασε από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενώ είχε συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης