Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Αγροτικής Πολιτικής Μάριο Κατάνια.

Κύριο θέμα της συνομιλίας τους ήταν η μεταρρύθμιση του τομέα της αλιείας, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Επιτροπή και η νέα ιταλική κυβέρνηση θα εργασθούν μαζί, με στόχο μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του τομέα.

Φέτος θα χρηματοδοτήσουμε με εκατό εκατομμύρια ευρώ την αλιεία στη Βόρεια Θάλασσα, χάρη σε βιώσιμα προγράμματα.

Το ίδιο, τώρα, πρέπει να γίνει με τη Μεσόγειο», δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνίδα επίτροπος, πρόσθεσε, επίσης ότι «οι κύριοι στόχοι είναι η βιωσιμότητα- με μεγαλύτερη προστασία των ιχθυαποθεμάτων- η αύξηση των κερδών για τους ψαράδες και ο στενότερος συντονισμός των διαφόρων περιοχών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας».

«Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξήγησε η κ. Δαμανάκη, «μέχρι το 2022 θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά ποσοστό 22% το εισόδημα των ψαράδων και κατά 25% η συνολική απασχόληση στον τομέα».

Εξάλλου, η κ. Δαμανάκη ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ιδιαίτερα τις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλλει η ιταλική κυβέρνηση.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο μέλλον στα παιδιά και στα εγγόνια μας -με μια πλούσια και υγιή θάλασσα- αλλά και στους εργαζόμενους», τόνισαν τόσο η Ελληνίδα επίτροπος, όσο και ο Ιταλός υπουργός.

«Η συνάντηση με την κ. Δαμανάκη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια σημαντικότατη σύμπτωση απόψεων της κυβέρνησης της Ρώμης και της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την ανάλυση της πολιτικής για την αλιεία.

Η κατάσταση των ισχυαποθεμάτων είναι σοβαρή, έστω και αν παρουσιάζει ορισμένες βελτιώσεις.

Το θέμα, λοιπόν, της στήριξης της απασχόλησης του τομέα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μαζί με την ανάγκη να προστατευθούν τα αποθέματα της θαλασσας», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Μόντι.

Ο διάλογος πρόκειται να συνεχισθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνάντηση που χαρακτηρίσθηκε «ιδιαίτερα σημαντική».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης