Σειρά συμφωνιών που αφορούν σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πλημμυρών και διαχείρισης υδατικών πόρων υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Τουρκίας, Βεϊσέλ Έρογλου, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χώρων, Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα δύο μέρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– αποφάσισαν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Έβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού.

– θα εξετάσουν την εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες κατά τρόπο, ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του ποταμού Έβρου.

– θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του Έβρου, καλώντας όλες τις χώρες της εν λόγω λεκάνης να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– θα εργαστούν στην κατεύθυνση κοινά συμφωνημένων τεχνικών διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Έβρου.

– αποφάσισαν τη δημιουργία, εντός δύο μηνών από την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης, μιας Κοινής Επιτροπής για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση – αν αυτό καταστεί δυνατό – ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον Έβρο, εξασφαλίζοντας τον συντονισμό των διαφορετικών σχεδίων και μέτρων.

– θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και θα εργαστούν από κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της.

Ειδικότερα, στον τομέα της δασοπροστασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, κ.λπ. Κοινή Επιτροπή για την υλοποίηση της συνεργασίας θα δημιουργηθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης