Συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009, 17:30
Συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας

Το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, που αφορά τη φορολογία, αποφάσισε η ενταξιακή διάσκεψη ΕΕ - Τουρκίας, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας, Εγκεμέν Μπαγκίς, επανέλαβε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη.

Κατά τη συνέντευξη, ο εκπρόσωπος της Τσεχικής προεδρίας, Τζ. Κοχούτ, αφού χαιρέτισε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης να προωθήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, ειδικότερα, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο της Άγκυρας χωρίς διακρίσεις».

Από την πλευρά της η Επιτροπή, δια στόματος του γεν. διευθυντή Διεύρυνσης, Μάικλ Λι, τόνισε ότι «ο πολιτικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων είναι σημείο κλειδί για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

Ο κ. Λι εξέφρασε την ελπίδα ότι, επί σουηδικής προεδρίας, θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, τα οποία θα αφορούν το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική. Ελπίδα διατύπωσε και για την Τουρκία, ότι το προσεχές εξάμηνο θα ανοίξουν για τη χώρα τα κεφάλαια ''ενέργεια'', ''εκπαίδευση'' και ''πολιτισμός''.

Ο Εγκεμέν Μπαγκίς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να γίνει πλήρες μέλος στην ΕΕ, αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα, που συνεπάγεται η πλήρης ένταξη».

Ερωτηθείς, πότε η Τουρκία προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη θεολογική σχολή στη Χάλκη, ο Εγκ. Μπαγκίς απάντησε ότι «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα». Πρόσθεσε δε, ότι στη χώρα του οι ορθόδοξοι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα με τους Τούρκους πολίτες και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανάγκες τους. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες τις "τουρκικής μειονότητας" της Δυτικής Θράκης» και κατέληξε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης». 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009, 17:30