Η ελληνική προεδρία της ΕΕ έχει την στήριξη της Γαλλίας όσο και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να επιστρέψει στις αγορές. Τις διαβεβαιώσεις αυτές πήρε χθες στο Παρίσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τους Γάλλους υπουργούς Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί και Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λ. Φαμπιούς εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ελληνική προεδρία και την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμβάλει στην προώθηση των βασικών προτεραιοτήτων της, μεταξύ των οποίων είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η εφαρμογή της τραπεζικής Ενωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φαμπιούς εξήρε την ελληνική προσπάθεια λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για την εξυγίανση και δεν πρέπει να σας ζητούν το ακατόρθωτο». Η δήλωσή του αυτή έχει την αξία της εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Tα γαλλικά Μέσα, που είχαν καλύψει την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ομιλία που είχε κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ιδιαίτερα στις θέσεις του για τις ευθύνες της Ευρώπης ως προς τα μέτρα λιτότητας και η κριτική που εξαπέλυσε για την τρόϊκα. Όλα εκείνα έχουν γίνει γνωστά στη γαλλική κοινή γνώμη – και φυσικά στην γαλλική ηγεσία.

Ο κ. Φαμπιούς αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, επίσκεψη που θα γίνει εντός της ελληνικής προεδρίας, κατά την οποία θα συνοδεύεται από Γάλλους επιχειρηματίες, ενώ σύντομα θα αποστείλει στην Αθήνα υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί ο κ. Βενιζέλος συζήτησε εκτενώς την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής και σύμφωνα με ελληνικές πηγές ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «δυνατότητες που διανοίγονται τώρα με την επισημοποίηση και επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο θα είναι έτσι διαρθρωμένο, ώστε να έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης» και θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το Μνημόνιο και την επιστροφή στις αγορές.

Στη Γαλλία, που συνεχίζει να είναι κάτω από τη στενή επιτήρηση των Βρυξελλών για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, o Λοράν Φαμπιούς, αλλά και οι γάλλοι γερουσιαστές κατά την ακρόαση του αντιπροέδρου, πήραν απάντηση σε πληθώρα ερωτημάτων όπως για παράδειγμα:

1. Πόσο η Ελλάδα – ορθώνοντας το ανάστημά της ύστερα από έξι χρόνια εξοντωτικής λιτότητας – θα είναι ικανή, με την ευκαιρία της προεδρίας της στην ΕΕ, να προκαλέσει στην Ευρώπη τη μεγάλη συζήτηση που ουδέποτε έγινε, γύρω από την πολιτική της; Με δεδομένη την αποτυχημένη σύγχρονη εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης που απαιτεί η Γερμανία και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ, εξοντώνοντας τους λαούς.

2. Πώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή του καθεστώτος της τρόικας των τεχνοκρατών, σύμβολο αντιδημοκρατικότητας, που ακόμα και ο γαλλικός λαός σε δύσκολες στιγμές, φαντάστηκε τη σκιά της πάνω από τη χώρα του.

Αυτό το εξάμηνο οι Γάλλοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα των Ελλήνων στην Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο το οικονομικό περιοδικό “Challenges” αποκαλεί “Ελ Γκρέκο” μιας “άγριας αποφασιστικότητας”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης