Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, 15:07
Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας
Έντονες διεργασίες παρατηρούνται σε παρασκηνιακό επίπεδο στον τραπεζικό τομέα, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας. Όπως έγινε γνωστό, ο Μάριο Ντράγκι διατήρησε στα ίδια επίπεδα το ανώτατο όριο του ELA.

Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο BBC
και την ασάφεια που προκλήθηκε -σύμφωνα με τον ίδιο- αναφορικά με φερόμενο σχέδιο επιβολής capital control και κλείσιμο τραπεζών τη Δευτέρα σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε την κάνουλα της χρηματοδότησης, το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας συνεδριάζει το απόγευμα για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Στο Συμβούλιο μετέχουν:

  • ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας
  • ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης
  • ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του κράτους
  • ο πρόεδρος του ΤΧΣ
  • η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
  • ο υποδιοικητής της TτΕ Ι. Μουρμούρας και
  • ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, πλήθος κόσμου έσπευσε στα κατά τόπους ΑΤΜ τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να προχωρήσει σε αναλήψεις μετρητών. Πολύ γρήγορα τα περισσότερα μηχανήματα «στέγνωσαν».

Φοβούμενοι ραγδαίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, χιλιάδες Έλληνες έχουν προχωρήσει σε αναλήψεις μετρητών τις τελευταίες εβδομάδες. Το πρόβλημα ρευστότητας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο δεδομένου ότι από τη Δευτέρα αρχίζει η καταβολή των συντάξεων.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, 16:15