Σοβαρό πολιτικό ζήτημα έχει ανακύψει στο εσωτερικό της χώρας, με αφορμή τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, αλλά και τις δηλώσεις τους για την άμεση «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου, ώστε η Ελλάδα να υπερκεράσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι της τρόικας, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσαν την Ελλάδα να τα πουλήσει όλα και να κρατήσει μόνο… την Ακρόπολη, εάν θέλει να ορθοποδήσει δημοσιονομικά.  

Ο πολιτικός σάλος που ξεσήκωσε η ολική αμετροέπεια των εκπροσώπων της τρόικας υποχρέωσε την κυβέρνηση σε ένα είδος διαβήματος, ειδικά προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο η αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αυτό το διήμερο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, επιμένει ότι δεν ξεπουλά κρατική γη, αλλά απλώς αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ωστόσο, το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι αν προτίθεται να ξεπουλήσει ή να αξιοποιήσει την κρατική περιουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σοβαρά πολιτικά θέματα που γεννώνται αίφνης είναι αφενός αν υπάρχει κρυφή ατζέντα στις συζητήσεις με την τρόικα, αφετέρου γιατί έγινε αποδεκτό με τόση ευκολία το μνημόνιο νούμερο 2  και εν κατακλείδι αν ισχύει η προ έτους δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ότι η χώρα έχει απολέσει ολοκληρωτικά την εθνική της κυριαρχία.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης διά στόματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι ότι οι δηλώσεις των τεχνοκρατών της τρόικας είναι «το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς».

Ο υπουργός επιχείρησε να μετριάσει τις άσχημες εντυπώσεις, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά είναι σαφές ότι το κακό έχει γίνει, καθώς κατά πολλούς έπεσαν οι μάσκες.

«Όχι» της Άννας στην πώληση κρατικής περιουσίας

Σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας εξαπέλυσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αποκαλώντας τους εν Ελλάδι εκπροσώπους «υπαλλήλους».

Η κα Διαμαντοπούλου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης, και όχι της πώλησης, ακινήτων του Δημοσίου και κατά των πρόωρων εκλογών, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει η υπαλληλία να δίνει συνεντεύξεις, οποιασδήποτε ιεραρχίας και αν είναι» ανέφερε με έμφαση, χαρακτηρίζοντας το τριήμερο που πέρασε εντελώς αντιπαραγωγικό.

Σχετικά με την ταμπακέρα, τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε μεν ότι «είναι απαράδεκτο να κοιμάται ο τεράστιος πλούτος της χώρας, η αξιοποίηση του είναι μία επιταγή» πρόσθεσε όμως ότι «η αξιοποίηση με την πώληση έχει διαφορά. Με την πώληση μία και έξω μειώνεις το χρέος, αλλά χάνεις ένας περιουσιακό στοιχείο».

Σημείωσε, δε, ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Λυπάται η τρόικα

Τη «λύπη τους» για τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής (ζήτησαν αποκρατικοποιήσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, απαίτησαν να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των προνομιούχων), εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Κ.Τ., με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από τα διαβήματα που έκανε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος Καν, και τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να επικοινωνήσει, επίσης, τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, κάνοντας ανάλογα διαβήματα, ενώ θα μιλήσει και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επικοινωνία του με τον κ. Στρος Καν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., που θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης (το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα), τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη δημόσια περιουσία ή με τους εργαζομένους και όλα τα άλλα που είπαν και ζήτησε τις δικές του ενέργειες.

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από την κυβέρνηση, ο Στρος Καν έδειξε απόλυτη κατανόηση προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεώρησε θεμιτή και δικαιολογημένη την αντίδρασή της.

Εσωτερικός «τροϊκός πόλεμος»  

Η ρήση της τρόικας «πουλήστε τα όλα» ξεσήκωσε θύελλα στην Αθήνα και φούντωσε τον πολιτικό πόλεμο.

Ήδη τις τελευταίες ώρες είναι σε πλήρη «εξέλιξη» σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, σχετικά με τις εξελίξεις απόρροια των δηλώσεων των εκπροσώπων της τρόικας και του αναγγελθέντος προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακό σόου εσωτερικής κατανάλωσης, αναφέροντας ότι προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε αναφερθεί σε απευθείας πωλήσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, σε Δ.Ε.Κ.Ο. και τράπεζες.

Η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει με την τρόικα το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση, και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών, οφείλουν να μας πουν τι υπέγραψαν, ανακοίνωσε η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Κλίντον

Τηλεφωνικό τετ α τετ είχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης η «παρεξήγηση» μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, οι οποίες κρίθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου… απαράδεκτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης