Τσίπρας: Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης υπονομεύει το αύριο του τόπου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, 18:49
Τσίπρας: Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης υπονομεύει το αύριο του τόπου

Για αποτυχία στη διαχείριση των οικονομικών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που «θα είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο του τόπου, καθώς το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό. 

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό «αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας» και εξήγησε: «Η χώρα μας μετρά πάνω από 3.500 νεκρούς από την πανδημία. Και το πιο συγκλονιστικό σχεδόν 3.000 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη. Από εκεί που ήμασταν το θετικό παράδειγμα γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή». Ακολούθως υποστήριξε ότι αυτή η πρωτοφανής τραγωδία δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της μεταδοτικότητας του ιού ή της επιπολαιότητας των Ελλήνων, και ρώτησε τον πρωθυπουργό:

«Δεν έχετε εσείς καμιά ευθύνη, καμία απολύτως για τις χαμένες ζωές; Για τις κατεστραμμένες οικογένειες;».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι πανδημία είναι παγκόσμια και ήταν επόμενο και αναμενόμενο ότι θα χτυπούσε και την Ελλάδα, και δεν μπορούσαμε να μηδενίσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της. Ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε όλα τα μέτρα, «όταν έπρεπε και είχατε την ευκαιρία». Ακολούθως έθεσε: «Δεν είναι αλήθεια ότι επί έξι μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση, αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό δίχως σχέδιο; Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του κ. Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από τη προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας; Δεν είναι αλήθεια ότι είχατε έξι μήνες για να προχωρήσετε σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά εσείς δεν κάνατε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού; Δεν είναι αλήθεια ότι όλους αυτούς τους μήνες έχετε αφήσει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής μόνους να δίνουν τη μάχη; Και δεν πληρώνετε ούτε τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών;» ρώτησε ρητορικά και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιρρίπτει τις ευθύνες στους πολίτες:

«Έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, μόνο μια ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ. Η δική σας. Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δεν σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Μόνο τρέχατε να τηλεφωνείτε στα κανάλια για να κρύψουν το θέμα. Και βγάζατε τους υπουργούς σας να μετατρέπουν σε νόμιμο το παράνομο, για να σας καλύψουν. Και όταν είδατε ότι δεν κρύβεται, και εκ των υστέρων, μιλήσατε για ανεμελιά. Μα εσείς δεν ήσασταν που κουνούσατε το δάχτυλο στους νέους ανθρώπους και στα διαγγέλματά σας τους λέγατε ότι η ανεμελιά είναι ανευθυνότητα; Αυτό λοιπόν σας καταλογίζω και εγώ κύριε Μητσοτάκη, ανευθυνότητα. Ανευθυνότητα και έλλειμμα κατανόησης της πραγματικότητας που ζει και βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Αποτυχία και στην οικονομία

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι με την οικονομική διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση «προμηνύεται μεγάλη καταστροφή, ιδίως στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» και προσέθεσε ότι «οι προβλέψεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το έλλειμμα κατανόησης»: «Στην αρχή της πανδημίας μάς λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση αλλά η Ελλάδα θα κινηθεί πάνω από το μηδέν, θα έχει δηλαδή οριακή ανάπτυξη. Μετά μιλάγατε για ύφεση 4%. Και πάντοτε μας λέγατε ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι το αγγλικό γράμμα V. Δηλαδή ό,τι απώλειες έχουμε φέτος θα τις αναπληρώσουμε το 2021. Εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη λέγατε τον Απρίλη στην Καθημερινή: "η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020". Και λίγο μετά, πανηγυρίζατε ότι τα πήγατε καλά στο 2ο τρίμηνο, γιατί η ύφεση ήταν 14%. Και τελικά είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο. Προχθές ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε επίπεδο εννιαμήνου η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν στην πραγματικότητα βρεθήκαμε στην 4η χειρότερη θέση της ευρωζώνης! Και τώρα με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020, αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Αν όχι οι χειρότεροι, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό. Η Ελλάδα είναι 17η στις ευρωπαϊκές χώρες στα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε ενώ ακόμη χειρότερη είναι η θέση της χώρας, 19η, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ρευστότητας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η χώρα μας ήταν στη προτελευταία θέση σε δαπάνες για την υγεία μέσα στην πανδημία».

Εν συνεχεία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμμονή στις υφεσιακές πολιτικές που θέτει σε κίνδυνο όλα «όσα με πολύ κόπο πετύχαμε τα περασμένα χρόνια», καθώς επίσης ότι πρόδωσε τη μεσαία τάξη. Περιγράφοντας τις δυνατότητες της κυβέρνησης είπε: «Έχετε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισ. Έχετε ρυθμισμένο χρέος. Έχετε πρωτόγνωρη ρευστότητα και φτηνό δανεισμό. Έχετε αναστολή συμφώνου σταθερότητας. Και καμία δέσμευση για πλεονάσματα. Δεν δικαιολογείστε με όλα αυτά να είστε στη τελευταία θέση στην Ευρώπη». Παρόλα αυτά, σημείωσε, «και ενώ η πανδημία φαίνεται να δημιουργεί σε όλο το κόσμο μια νέα συνθήκη, εσείς φαίνεται να είστε κολλημένοι στο παρωχημένο και αναποτελεσματικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο... Την ίδια λογική απαξίωσης, όμως, έχετε συνολικά για το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες δομές. Την ίδια αδιαφορία δείχνετε και για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας σε μια σειρά από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους εποχικά εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες. τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μισθωτούς. Για να μη σας αδικήσω, το μόνο που αυξάνετε στον Προϋπολογισμό είναι τα έσοδα από τη φορολογία». 

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό είπε ότι δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή και πρότεινε: Άμεσα μέτρα για να στηρίξετε τη Δημόσια Υγεία. Δώστε το δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, με δημόσια δαπάνη. Δεν έχουν την αντοχή οι επιχειρήσεις. Το έχουν μεγάλη ανάγκη οι εργαζόμενοι. Προχωρήσετε έστω ενόψει των εορτών σε παροχή του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Θεσμοθετήστε μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της. Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας. Μετατρέψετε σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων. Προχωρήσετε σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιδοτήστε το 40% των ενοικίων και μειώστε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Καταργήστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών. Παγώστε τις διακοπές ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και ίντερνετ.

«Η πανδημία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ακόμη πιο καθαρά ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες για να είναι η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Μια χώρα που: Στηρίζει τη Δημόσια Υγεία και το κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των ευάλωτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που απειλείται σοβαρά τα επόμενα χρόνια στο έδαφος της νέας κρίσης. Δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, το νέο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην παραγωγή και αυτό που θα έρθει. Γεμάτο γνώσεις, ικανότητες και φιλοδοξίες. Επενδύει στην παιδεία, με γενναία χρηματοδότηση στην έρευνα και την επιστήμη, που αποδείχτηκε πόσο ανάγκη την έχουμε, όταν για χρόνια οι προϋπολογισμοί σας προέβλεπαν συρρίκνωση των πόρων και βαφτίζατε συλλήβδην τα ελληνικά πανεπιστήμια κέντρα ανομίας. Προστατεύει την εργασία για να στηρίξουμε την παραγωγή σε στέρεες βάσεις- όχι στην μερική, εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία. Να δώσουμε προοπτική και ασφάλεια στις παραγωγικές γενιές αυτού του τόπου. Σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, γιατί η επόμενη μεγάλη κρίση που έχουμε μπροστά μας, η κλιματική, δυστυχώς δεν θα μπορέσει να λυθεί με επιστημονικά θαύματα όπως αυτό του εμβολίου για τον covid». 

Έκλεισε με ένα μήνυμα σε κάθε πολίτη: «Γνωρίζω και κατανοώ απόλυτα το άγχος και την ανασφάλεια που νιώθει αυτή τη στιγμή κάθε ελληνική οικογένεια. Είμαστε μια κοινωνία που μέσα σε αυτούς τους μήνες έδειξε αξίες και ιδανικά που η αυταρχική της κυβέρνηση τα αγνοεί. Και αυτή η κοινωνία πρέπει να παλέψει. Και να πάρει πάνω της την υπόθεση της επόμενης μέρας. Της Ελλάδας που πρέπει να επουλώσει τις πληγές της και να βάλει σε μια τάξη το μέλλον της. Πρέπει ξανά να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν ξανά στην απόγνωση με ψέματα, με λάσπη, με αλαζονεία και αυταρχισμό. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα τους νικήσουμε ξανά. Ας μη ξεχνάμε. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι ακριβώς πριν αρχίσει να χαράζει η αυγή της επόμενης μέρας».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, 18:49