Στα χέρια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η διερευνητική εντολή, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποκαλύψει την πρόθεσή του να εξαντλήσει τον χρόνο που -βάσει συντάγματος- έχει στη διάθεσή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιχειρεί να… μπλοκάρει τη διαδικασία, θεωρώντας ότι παρακάμφθηκε ο θεσμικός της ρόλος.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπεςΣτις 10:00, ο πρόεδρος της Ν.Δ., απτόητος απ’ τα «τερτίπια» της κας Κωνσταντοπούλου, διέβη το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου έκανε λόγο για ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, παρόλο που οι υπολογισμοί δεν δείχνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

«Οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή «να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, θα διερευνήσει αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε μία κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Εξερχόμενος της Προεδρικής Κατοικίας, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πάει στη Βουλή και ζητήσει άμεσα συνάντηση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη σε οποιασδήποτε μορφής κυβέρνηση.

Λίγο μετά τη 13:30 το μεσημέρι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Κόντρα… Προέδρων

Εξάλλου, κόντρα… προεδρικών διαστάσεων ξέσπασε, με αφορμή την παραίτηση της κυβέρνησης. Κατά τη συνάντησή της με τον κ. Μεϊμαράκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο εναντίον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας ως θεσμικό ατόπημα τη δρομολόγηση της διαδικασίας ανάθεσης των διερευνητικών εντολών «με αντισυνταγματική σπουδή».
  
«Επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται με διαρροές και non paper ήδη, εκδόθηκε ανακοίνωση του Γραφείου μου, στην οποία εκφράζω τη ενόχλησή μου για το θεσμικό ατόπημα να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών με αντισυνταγματική σπουδή» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Παυλόπουλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την Πρόεδρο της Βουλής να διαμαρτύρεται σε υψηλούς τόνους για παράκαμψη του θεσμικού της ρόλου, προκαλώντας την αντίδραση του πρώτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος», ανέφεραν κύκλοι της προεδρίας, προσθέτοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

«Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ.Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα», σημειώνουν κύκλοι του περιβάλλοντος Παυλόπουλου.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης