«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό με την με την ψήφο του να αποφανθεί αν ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στην εντολή που είχε πάρει.

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην σύντομο διάλογο που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές» και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πως μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης.
 

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα η δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως τη βούλησή τους ή θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Πλέον, η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν σιγά σιγά τον κανονικό τους ρυθμό, υπογράμμισε. Δεν είναι εύκολη η νέα αρχή, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες.

​”Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε τον Ιανουάριο. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά πήραμε μια συμφωνία που με δεδομένη τη συγκυρία και τις σκληρές θέσεις ορισμένων στην Ευρώπη, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει”Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε τον Ιανουάριο. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά πήραμε μια συμφωνία που με δεδομένη τη συγκυρία και τις σκληρές θέσεις ορισμένων στην Ευρώπη, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε αλλά θα δώσουμε μάχη για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες.

Αποδείξαμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κερδίσαμε να μην ακυρωθεί το ΕΚΑΣ, να μην υπάρξει άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ -2,84% και ο ΑΔΜΗΕ.

​”Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η νέα σύμβαση διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η νέα σύμβαση διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Τέλος για πρώτη φορά προσδιορίστηκε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η διαδικασία που θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση του λαού τα όσα έκανα. Υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα όρια της εντολής που πήρα τα εξάντλησα. Τώρα ο λαός θα αποφανθεί για όσα έγιναν και ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να προχωρήσει με σίγουρο βηματισμό τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν».

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα όσο και στην αντιπολίτευση, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου για όσα έπραξα. Υπήρξαν οριακές καταστάσεις αλλά κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια».

Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Στη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου κάθισε η «μπίλια» των κυβερνητικών σχεδιασμών. Προηγήθηκε πλήθος εισηγήσεων προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος είδε το σενάριο του αιτήματος για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να επιτείνει παρά να επιλύει το πρόβλημα της ακυβερνησίας, δεδομένης της ακλόνητης στάσης των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κόμματος.

Η άποψη «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» επικράτησε μεταξύ των εισηγήσεων που δέχθηκε ο Αλέξης ΤσίπραςΠαράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, κατά την οποία θα δεχθεί επιθέσεις όχι μόνο από τα δεξιά, αλλά και από τα αριστερά, θα ζημίωνε το κόμμα του.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Μαξίμου μαζί με στενούς του συνεργάτες και στις 14:30 μετέβη στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς και κομματικά στελέχη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την προσφυγή στις κάλπες.

Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, όπως, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, που αναχώρησε εσπευσμένα από την Καλαμάτα, κάνοντας λόγο για άμεσες εξελίξεις. 

Στις 17:30 η σύσκεψη τελείωσε και ο πρωθυπουργός αποχώρησε, έχοντας συναινέσει στην άποψη «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, η προσφυγή σε κάλπες – εξπρές προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

– Περιορίζει την προεκλογική περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί ανελέητο σφυροκόπημα για τα πεπραγμένα της κατά τους τελευταίους μήνες, που οδήγησαν στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου.

– Δεν αφήνει χρόνο στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, τις συνέπειες των οποίων θα δουν οι πολίτες στις τσέπες τους κατά το προσεχές διάστημα.

– Αιφνιδιάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα έχουν ελάχιστο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να συσπειρώσουν τις βάσεις τους.

– Δεν επιτρέπει στην Αριστερή Πλατφόρμα να επικοινωνήσει το μήνυμά της προς τους πολίτες.

– Θα έχει σταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, εν όψει του ανοίγματος της συζήτησης για το χρέος, τον προσεχή Οκτώβριο.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις εκλογές

Εφόσον η κυβέρνηση παραιτηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα, ενώ θα ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η συγκεκριμένη διαδικασία θα παρακαμφθεί και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Κατερίνα Θάνου, να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η προσφυγή στις κάλπες θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με την κατάρτιση λιστών και όχι με σταυροδοσία, γεγονός που επιτρέπει στους αρχηγούς των κομμάτων να ελέγξουν πλήρως τη σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα… γίνεται Λαϊκή Ενότητα

Την ίδια στιγμή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταστρώνει τα επόμενα βήματά του, μακριά από τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την ανοιχτή διαφοροποίησή του από τις κυβερνητικές επιλογές, που οδήγησε στην οριστική ρήξη.

Το επιτελείο γύρω από τον πρώην υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, προκειμένου να μην βρεθεί απροετοίμαστο, μπροστά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, ο νέος υπό ίδρυση φορέας θα ονομάζεται «Λαϊκή Ενότητα» και θα στελεχωθεί από βουλευτές με αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, Κίνηση Ενεργοί Πολίτες), καθώς και άτομα που προέρχονται από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής ριζοσπαστικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Τέλος, στις λίστες του νέου κόμματος θα συμπεριληφθεί και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μέγιστη πρόκληση για το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η κεφαλαιοποίηση μέρους του 62%, το οποίο τάχθηκε κατά του σχεδίου Γιουνκέρ κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης, πρόκειται για μία τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων, η οποία έπειτα από την στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα έχει μείνει χωρίς πολιτική στέγη.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ένα ισχυρό κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει -υπό προϋποθέσεις- σοβαρές πιθανότητες να αναχθεί σε νέο πολιτικό πόλο.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εξάλλου, επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι η στρατηγική που ακολουθεί αλλά και η εκλογολογία υπονομεύουν την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, «οι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα δεν έχουν τέλος και αποβαίνουν εις βάρος της χώρας».

«Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες αντιφατικών διαρροών (ψήφος εμπιστοσύνης, θερινά τμήματα, πρόωρες εκλογές, την ώρα που η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM αναμένεται να δώσει ανάσα στην ημιθανή οικονομία)» σημειώνουν.

Κατά τη ΝΔ, «όλες οι κινήσεις του κ. Τσίπρα έχουν αποκλειστικό στόχο στο να μειώσουν τον κ. Λαφαζάνη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ανοικτά τον κ. Τσίπρα πως «ένα εσωκομματικό του πρόβλημα, που θα μπορούσε να το είχε λύσει όπως είχε υποσχεθεί, είτε στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στο συνέδριό του, έχει γίνει εμμονή με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκλεισε κάθε συζήτηση για τον σχηματισμό ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή σημείωσε ότι «ο Τσίπρας εκλιπαρεί την Μέρκελ να του επιτρέψει να κάνει εκλογές προτού τα επαχθή μνημονιακά μέτρα που επέβαλε προκαλέσουν τον πολιτικό του θάνατο και οδηγήσουν σε ραγδαία άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, της μοναδικής δύναμης που αντιστέκεται στο ξεπούλημα της Ελλάδος».

«Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα απραξίας, έλλειψης σχεδίου και αναποφασιστικότητας, στοιχίζει ακριβά στους Έλληνες πολίτες. Αυτή η ανικανότητα είναι που οδήγησε στη χαοτική κατάσταση με το προσφυγικό, τα capital controls, στην παντελή έλλειψη προετοιμασίας για το άνοιγμα των σχολείων, στην πρωτοφανή έλλειψη αναλώσιμων στα νοσοκομεία, στην περικοπή των συντάξεων με ευθύνη τους, στην φοροεπιδρομή των αγροτών. Όλα αυτά δηλαδή που πληρώνει καθημερινά ο λαός μας», υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Αφού οδήγησαν στο σκληρότερο Μνημόνιο, τώρα αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά και φοβούνται να κυβερνήσουν», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διεμήνυσαν, δια του προέδρου τους, Πάνου Καμμένου ότι θα λάβουν μέρος αυτόνομα στις εκλογές, οπότε κι αν γίνουν, δεσμευόμενοι, όμως, προεκλογικά ότι μετά τις εκλογές θα ξανασυνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης