«Στόχος είναι η συμφωνία πριν από την 20η Απριλίου» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, τονίζοντας ουκ ολίγες φορές ότι αρχίζουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες εγγυάται τη στήριξη της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ»«Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης» ανέφερε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις. «Έχουμε επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο. Αντεπεξήλθε τάχιστα στα προβλήματα που κληρονόμησε», ανέφερε με νόημα, απαντώντας εμμέσως στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις αιτιάσεις του περί καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη -μετά τον Ιούνιο- εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό» εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».

Όσο για τη χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα κριθούμε σε 4-6 πεδία, ενώ προανήγγειλε 7- 8 νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν κατηγοριοποιηθεί και θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους εταίρους ώστε να υλοποιούνται πιο γρήγορα.

Τέλος, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της «Corriere della Sera», το οποίο έκανε λόγο για δημοψήφισμα ή προσφυγή στις κάλπες, ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του.

Όπως επεσήμανε, απαντούσε σε υποθετική ερώτηση του δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο οι εταίροι να απορρίψουν όλες τις ελληνικές προτάσεις. Στην υποθετική περίπτωση αυτή, εξήγησε, μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα πρέπει να απευθυνθεί στο λαό είτε με εκλογές ή με δημοψήφισμα. «Από τη στιγμή που δεν έχουν αρνηθεί καμία από τις προτάσεις μας, προφανώς δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος. Δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αναζητεί ο κίτρινος Τύπος» σημείωσε.

«Δεν θα πάρετε ευρώ, εάν…»

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν και θ΄αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τη νομισματική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί τόνισε Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων»ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε αυτές να τεθούν σε εφαρμογή. «Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές» συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει».

«Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απάντηση Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων» τόνισε.

«Αφήνω ένα παράθυρο αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοιχτός να υπάρξει εκταμίευση σε δύο μέρη. Έχει ξαναγίνει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Καμπανάκι κινδύνου για τη ρευστότητα

Ωστόσο, επί του πρακτέου, χειροπιαστό αποτέλεσμα από το Eurogroup της Δευτέρας δεν υπάρχει. Τα βλέμματα, πλέον, είναι στραμμένα στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των θεσμών.

Ανεξαρτήτως όμως, της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας, ο κίνδυνος ρευστότητας παραμένει έντονος, ενώ ήδη τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία διαμορφώνονται προς το χειρότερο.

Το πρώτο κρίσιμο «crash test» για την ελληνική οικονομία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters, το ποσό αυτό θα καταβληθεί, ωστόσο, ερώτημα παραμένει εάν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αρκετά για να καλυφθούν οι συνολικές υποχρεώσεις του δημοσίου για τον Μάρτιο.

Και αυτό επειδή η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει οφειλές:

– σε ΔΝΤ ύψους 560.017,648 ευρώ στις 16 Μαρτίου

– σε ΔΝΤ ύψους 336.010,589 ευρώ στις 20 Μαρτίου και

-σε ΔΝΤ και από έντοκα γραμμάτια ύψους 336,1 εκατ. ευρώ και 1,6 δις ευρώ, αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης