«Θα παρέχουμε στους θεσμούς όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Θα παρουσιάσουμε και νέες λίστες με μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο» είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, o Γιάνης Βαρουφάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος, ο υπουργός είπε ότι ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» είχε κακή δημοσιογραφική δεοντολογία. «Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου για το δημοψήφισμα», ανέφερε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση.

«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».

Μιλώντας για το κείμενο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη έκανε λόγο και στο γεγονός ότι κάποιοι αναφέρονται στους θεσμούς ως τρόικα. «Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Οπως είπα στην πρώτη συνέντευξη τύπου ως ΥΠΟΙΚ οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι θεσμοί στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές και είναι θεσμοί από τους οποίους έχουμε δανειστές. Η ιδεά ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτή χώρα και τους περιμένουμε».

Η εικόνα των τριών θεσμών να μας επιβάλουν ως άλλο παιχνίδι εξουσίας αυτό που θέλουν, αυτό δεν υπάρχει πια, συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν του επιτέθηκε ο κ. Σόιμπλε αλλά ζήτησε διευκρινίσεις.

«Δεν είχαμε καμιά όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Όμως, δεν μπορεί να ζητά η κυβέρνηση άδεια για το παραμικρό. Η συζήτηση θα γίνεται με τους Θεσμούς όταν απειλείται η δημοσιονομική ή χρηματοπιστωτική ισορροπία. Η ελληνική κυβέρνηση θα δρα με βάση το κοινωνικό συμφέρον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης