Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για διετή ή ενδεχομένως μεγαλύτερης διάρκειας δανειακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσουν σήμερα σε νέα συνεδρίαση (αυτή τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο χθεσινό Eurogroup o νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιορίστηκε σε προφορική ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων και δεσμεύτηκε να τις υποβάλει γραπτώς σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά η επιλογή αυτή σχολιάστηκε αρνητικά μέσω διαρροών σε ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν επαινετικά σχόλια για την «πιο τεκμηριωμένη και ήπια» παρουσία του κ. Τσακαλώτου στο Eurogroup, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Γ. Βαρουφάκη.

«Ακούσαμε την εκτίμηση του Έλληνα συναδέλφου μας για την κατάσταση, καθώς και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μας παρουσίασε προς το παρόν κάποιες νέες προτάσεις, αλλά αναμένεται να μας στείλει αρκετά σύντομα μια νέα επιστολή, με την οποία θα καταθέτει αίτημα για βοήθεια από τον ESM και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς με βάση τις οποίες θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν οι ελληνικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την περασμένη Τρίτη, με ορισμένες βελτιώσεις σύμφωνα σε non paper της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως στόχο μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία, επιπλέον, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των προτάσεων της ελληνικής πλευράς αποτελεί η βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ της 26ης Ιουνίου με την προσθήκη πρόσθετων μέτρων. Η πρόταση Γιούνκερ περιελάμβανε, διατήρηση του ΕΚΑΣ και συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, απαγκίστρωση από το ΔΝΤ μέσω της αγοράς των δανείων που έχει η Ελλάδα στο Ταμείο. Επίσης, προτεινόταν ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία να μεταφερθεί στο συντελεστή 13% και όχι στο 23%.

Από την πλευρά της η Αθήνα μέχρι την περασμένη Τρίτη δεχόταν:

1. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ (23% εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, 13% ξενοδοχεία, ενέργεια, 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα) αλλά ζητούσε έκπτωση 30% στα νησιά.

2. Πέντε νέες υποχωρήσεις στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

3. Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής μεταχείρισης των αγροτών μέχρι το τέλος του 2007.

4. Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, αναλογιστές και δικαστικούς επιμελητές, απελευθέρωση της αγοράς γυμναστηρίων και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης