Μετά τα χαμόγελα, τις χειραψίες και τα ολιγόλεπτα τετ-α-τετ, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η Ελλάδα παρουσιάζει, για πρώτη φορά επισήμως, τις προτάσεις της για το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οιωνοί μόνο καλοί δεν είναι, παρότι από ελληνικής πλευράς διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η Γερμανία παραμένει στις θέσεις της, όπως είναι λογικό, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορεί να δεχθεί παράταση του Μνημονίου ή αξιολόγηση της ΤρόικαΕνδεικτικό του κλίματος που συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και η ελληνική αποστολή στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε: «Η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι ο χρόνος τελειώνει. Ονομασίες όπως τρόικα και μνημόνιο θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα έστω και αν αλλάξουν οι ετικέτες τους».

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του κ. Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η «συμφωνία-γέφυρα» που ζητά η Ελλάδα.

Πεπεισμένος ότι η συνάντηση του Eurogroup θα είναι εποικοδομητική εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Η ελληνική αποστολή προσήλθε στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου. Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας 16/2, οπότε η ελληνική πλευρά θα έχει μερικά ακόμη 24ωρα για να σταθμίσει τα δεδομέναΗ Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.

Η επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδας). Η τελική απόφαση θα ληφθεί μάλλον στο Eurogroup της Δευτέρας 16/2, οπότε η ελληνική πλευρά θα έχει μερικά ακόμη 24ωρα για να σταθμίσει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες, στο Eurogroup, θα εκπoνηθεί ένα υπόμνημα – προσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα κοινά σημεία και τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων της αυριανής Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Λαγκάρντ: Να ακούσουμε τους Έλληνες

Ο κ. Βαρουφάκης μπαίνοντας στη συνάντηση δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Πεποίθησή μου είναι ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση».

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη του Eurogroup, μεταξύ των Γιάνη Βαρουφάκη και Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.

H κα. Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη. Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά». «Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφτεί τα θέματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει για πρώτη φορά επισήμως τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΔΝΤ ακύρωσε τις προγραμματισμένες δηλώσεις της που είχε ανακοινώσει για τις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Η άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Σημαντικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που επιχειρεί η ελληνική αποστολή στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, παίζουν και οι οίκοι αξιολόγησης, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι την Τετάρτη, ο S&P εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο Grexit. «Το επασφάλιστρο για τον κίνδυνο της Ελλάδας αυξήθηκε ξανά δραστικά πρόσφατα, αλλά ο πανικός δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες που ήταν πριν σε κρίση. Ο κίνδυνος μετάδοσης δεν φαίνεται πράγματι να είναι τόσο μεγάλος» ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου και εκτίμησε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, εάν η Ελλάδα έφευγε από αυτήν.

Δείτε live



Σόιμπλε: «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα»

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το υπάρχον πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup.  «Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Όλα εξαρτώνται από το τι θα μας πει ο κ. Βαρουφάκης. Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, διαφορετικά δε θα υπάρξει πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί και το οποίο θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να τη λέμε τρόικα πια», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Η χειραψία Γιάνη Βαρουφάκη - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε και ο Πιερ Μοσκοβισί

Μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν δώσει λίγο νωρίτερα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

«Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες» είπε ο ίδιος κατεβάζοντας εμφανώς τους τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Γιέγκερ: «Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες»Σε ό,τι αφορά στην «απεχθή» στους Έλληνες ορολογία, όπως τρόικα, πρόγραμμα, Μνημόνιο, κ.λπ., ο ίδιος εκπρόσωπος βεβαίωσε ότι αυτή δεν αποτελεί θέσφατο. «Φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτήν» είπε. Η αλλαγή ετικέτας δεν επιτρέπεται ωστόσο να θέσει εκτός ισχύος την αρχή που λέει, ότι η βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες των Ελλήνων και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται.

Αναφορικά με την ανάληψη του ρόλου του «ελεγκτή» του νέου προγράμματος-γέφυρα, που προτείνει η Ελλάδα, από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ, ο κ. Γιέγκερ τόνισε, ότι αυτό είναι νομικά ανέφικτο.

Το νέο πρόγραμμα, είπε, θα είναι «οργανική» επέκταση του σημερινού. Και σε αυτό δεν προβλέπεται η ανάμιξη «τρίτων» παραγόντων, όπως ο ΟΟΣΑ. «Οι γνωματεύσεις του, όπως και στο παρελθόν, είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» είπε. Για να μπει όμως ο ΟΟΣΑ θεσμικά στο παιχνίδια, θα έπρεπε να αλλάξουν θεμελιακά οι ισχύουσες συμφωνίες, κάτι που σήμερα είναι εξωπραγματικό.

Ντάισελμπλουμ: «Οι όποιες αλλαγές να είναι ευθυγραμμισμένες με τα συμφωνηθέντα»

Αιχμηρός στις δηλώσεις του ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου, η πλειοψηφία του οποίου ζήτησε να μην υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα

«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών που έρχεται για πρώτη φορά στο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Κριστίν Λαγκάρντ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «οποιεσδήποτε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις ισχύουσες συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας».

«Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος, μέτρα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη

Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση, σκοπός είναι να ακούσουν όλες οι πλευρές η μία την άλλη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως θέλει μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική. Επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.

Σαπέν: Η Ελλάδα είναι ένα έθνος που σέβεται τις δεσμεύσεις του

«Θέλουμε έναν αληθινό και έμπιστο διάλογο που να υπάρχει κατανόηση. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο και ωραίο έθνος το οποίο σέβεται τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που η Ελλάδα σέβεται απόλυτα. Από τη μία είναι η κυβέρνησή της και από την άλλη οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Γεργκ Σέλινγκ: Να καταθέσει προτάσεις στο τραπέζι η Ελλάδα

Οι εκλογές δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup.

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο τραπέζι. Τόνισε δε ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς, καθώς και ότι «οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν επιδεικνύω αλληλεγγύη μόνο στους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά επίσης και στους Αυστριακούς ψηφοφόρους. Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες».

Επίσης, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν η τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί.

Λούις Ντε Γκίδος: Οι κανόνες της ευρωζώνης ισχύουν για όλους

Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίδος. Υπογράμμισε πως προσέρχεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα με ανοιχτή, εποικοδομητική διάθεση αλλά διευκρίνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης που ισχύουν για όλους.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, προκειμένου να δηλώσει τη συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση κατά την κρίσιμη μάχη που δίνει στο Eurogroup.

Πέραν της Αθήνας, αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Άμφισσα, Λαμία, Τρίκαλα, Καστοριά, Δράμα, Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Φλώρινα, Ξάνθη, Σπάρτη, Πύργο, Κόρινθο, Αίγιο, Χανιά, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Τήνο, Κάλυμνο, Λέσβο, Πάρο, Σύρο, Σάμο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Χίο και Κω.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα διοργανώνονται και σε πόλεις του εξωτερικού: Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, καθώς και στη Βρέμη της Γερμανίας, ενώ το Σαββατοκύριακο θα γίνουν συγκεντρώσεις στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Εδιμβούργο και τις Βρυξέλλες.

Στην Ιρλανδία, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς συμμετείχε σε διαδήλωση, έξω από το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, δείχνοντας τη συμπαράστασή του στην ελληνική κυβέρνηση.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη των διαδηλώσεων αλληλεγγύης:


Διαβάστε επίσης
:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης