Τη διάσημη φράση της Πυθίας «ήξεις, αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις» θυμίζουν οι διφορούμενοι χρησμοί και οι αντιφατικές δηλώσεις που φτάνουν στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης, όπου αναμένεται να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις σχετικά με το φλέγον ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας»Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο για την έκβαση των συνομιλιών, η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, ενώ ο… κατά Βαρουφάκη «πατέρας της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φροντίζει να προδικάζει την έκβαση της συζήτησης, αγνοώντας, προφανώς, τις θέσεις των υπόλοιπων εταίρων. 

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε, όλα τελείωσαν», διαμήνυσε, το απόγευμα της Τρίτης, από την Κωνσταντινούπολη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμες τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα περί συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου της G20, o κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «υπάρχει ήδη σχέδιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας», πρόσθεσε ο -πάντοτε αιχμηρός- Τσάρος της γερμανικής οικονομίας.

«Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν», κατέληξε.

«Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής»Στον αντίποδα, λίγες ώρες νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο ως τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο 10 σημείων της Επιτροπής για το ελληνικό ζήτημα, απάντησε αρνητικά.

«Δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση σχέδιο για την Ελλάδα» είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συνεχίζονται.

Στο μεσοδιάστημα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών είχε δημιουργήσει θετικές προσδοκίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας, η οποία στο τέλος θα είναι θετική».

«Bρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας, η οποία στο τέλος θα είναι θετική»Παράλληλα, ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι, με στόχο να βρεθεί ένα κοινό πεδίο, μια λύση».

Σε σχέση με τη συμβολή που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να δώσει ο ΟΟΣΑ, ο Π. Κ. Πάντοαν τόνισε πως ο Οργανισμός «θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, λόγω της αναμφισβήτητης εμπειρίας του σε θέματα δομικών πολιτικών».

«Δεν είδα κανένα κείμενο, κανένα μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημο ή ανεπίσημο. Δεν σχολιάζω διαρροές και πληροφορίες, και σε ένδειξη σεβασμού προς τους συναδέλφους μου» διευκρίνισε καταλήγοντας ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν λόγο για μία «εποικοδομητική» και «φιλική» συζήτηση.

Το χρηματιστήριο… τραβά την ανηφόρα

Αγνοώντας το κλίμα αβεβαιότητας και αντλώντας αισιοδοξία από το δημοσίευμα του πρακτορείου MNI, στο οποίο γίνεται λόγος για δημιουργία συμβιβαστικού σχεδίου για την Ελλάδα από την Κομισιόν, που θα αποτελέσει την πλατφόρμα για το Eurogroup, οι επενδυτές έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με σημαντική 7,98%, αγγίζοντας τις 826 μονάδες και με τζίρο 138,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, κέρδη 15,81% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ σημαντική άνοδο εμφάνισε ο ΟΛΠ (+16,91%), ο όμιλος Μυτιληναίος (+11,62%) , η ΕΧΑΕ (10,50%) και η Aegean (+8,67%).

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης