«Η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε μία πολύ ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, δίνει μεγάλη έμφαση στα θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την ριζοσπαστικοποίηση», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην παρέμβασή του στην ολομέλεια και στο στρογγυλό τραπέζι, της άτυπης υπουργικής συνόδου των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο Μάουερμπαχ της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στον Οργανισμό το 2017.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι η Ελλάδα, η οποία είναι και τα σύνορα της Ευρώπης και έχει απέναντί της όλο το σκηνικό της τρομοκρατίας, προσδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας και συνεργασίας. Προς τούτο δε, παρέπεμψε και στην πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την πραγματοποίηση στη Ρόδο δύο υπουργικών διασκέψεων με θέματα τη σταθερότητα και την ασφάλεια – η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2016 και η δεύτερη τον περασμένο Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρότασή του να υψωθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους που είναι οι νεότεροι πληθυσμοί – οι οποίοι δέχονται και μεγάλες επιρροές μέσω του διαδικτύου – δημιουργώντας ένα δίκτυο πανεπιστημιακό, έτσι ώστε οι πανεπιστημιακοί να μπορούν να καταθέσουν ιδέες για το πώς μπορούν να προστατευτούν αυτοί οι ευάλωτοι νέοι πληθυσμοί.

«Το διαδίκτυο είναι ένα από τα σύγχρονα μέσα με το οποίο, κυρίως οι νέοι, προσεγγίζονται από εκείνους που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, πλην όμως υπάρχουν και μερικές χώρες που είναι και μέλη του ΟΑΣΕ, οι οποίες προτιμούν ως αντίμετρο να κατεβάζουν τους διακόπτες στο διαδίκτυο απαγορεύοντας τη χρήση συγκεκριμένων λογαριασμών (google κλπ)». 

Αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Κουίκ, δεν είναι απλή λογοκρισία, αυτή δεν είναι απλά μια λύση, απεναντίας είναι μία επιθετική πολιτική η οποία δημιουργεί αρνητικές και επικίνδυνες αντιδράσεις, και αυτού του είδους οι πολιτικές αυξάνουν τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία, και με τις κρατικές αρχές ασφαλείας και την συνεχή εκπαίδευση των συγκεκριμένων κλάδων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει δημιουργήσει μία ασπίδα ασφαλείας και για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα είναι τα σύνορά της.

Ταυτόχρονα επισήμανε, πως η συνεργασία για θέματα Ασφαλείας, θα πρέπει να διέπεται και από την ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα και πως ένα από τα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας έχει ονομασία που προέρχεται από το ελληνικό λεξιλόγιο – και αυτό είναι η δημοκρατία.

«Δημοκρατία σημαίνει ισότητα, διάλογος, αλληλεγγύη, ανθρωπισμός και γέφυρες από όλα τα κράτη προς όλα τα κράτη, από όλους τους ανθρώπους προς όλους τους ανθρώπους, που είναι πολύ πιο χρήσιμες αντί να υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης, πως επειδή η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, θα ήθελε να επισημάνει στην υπουργική Σύνοδο ότι στο πακέτο τρομοκρατίας, εξτρεμισμού και ριζοσπαστικοποίησης υπάρχει το φαινόμενο του βανδαλισμού αρχαιοτήτων και της παράνομης – στη συνέχεια – εμπορίας σημαντικών κειμηλίων. Ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να κοιτάξει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα θέματα της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επεσήμανε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κουίκ σημείωσε επιπλέον, πως το υπουργικό σκέλος του ΟΑΣΕ δεν θα πρέπει να παραβλέπει και να παραμερίζει τον κοινοβουλευτικό του βραχίονα. Ο ίδιος, έχοντας υπάρξει μέλος – από ελληνικής πλευράς – της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΟΑΣΕ, μπορεί όπως είπε να διαβεβαιώσει, ότι οι βουλευτές όλων των χωρών έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα συζήτησης, προσέγγισης, λείανσης, ακόμα και επίλυσης πολιτικών διαφορών που είναι ορατές στις τελικές ψηφοφορίες. Και εκτός των άλλων, οι βουλευτές είναι εκείνοι που έχουν άμεση επαφή με τους λαούς των πατρίδων τους, άρα και πολύ χρήσιμα «εργαλεία» στα θέματα που απασχολούν τον ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης