Άγνοια σχετικά με τα όσα του προσάπτουν για σχέδιο Grexit εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel», ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας αρνήθηκε ότι το Βερολίνο ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που έπεσε στο τραπέζι ήταν η πρόταση ενός… time out (διάρκειας 5 ετών) με παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Βερολίνο ουδέποτε ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τάδε έφη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel»Αναφερόμενος στο έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο του με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε: «Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι η απόφαση ενός μικρού διαλείμματος από την ευρωπαϊκή αγκαλιά του κοινού νομίσματος θα αποτελούσε καθαρά ελληνική υπόθεση. Ερωτώμενος, ωστόσο, αν είναι δυνατό τα πράγματα να χειροτερέψουν για την Ελλάδα και τελικά να οδηγηθεί η χώρα σε Grexit, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραπέμπει σε δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η πρόσφατη συμφωνία, εφόσον τηρηθεί και εφαρμοστεί στο ακέραιο, αποτελεί το κατάλληλο φάρμακο για την ελληνική κρίσηΠαράλληλα, όπως και η Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη ομιλία της στη γερμανική Βουλή, φρόντισε να υπεραμυνθεί της πολιτικής λιτότητας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι με την πρόσφατη συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε «προτεκτοράτο της Ευρωζώνης». «Δεν ήταν λάθος το φάρμακο, αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες» είπε.

«Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης. Στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ» τόνισε.

Δεν έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως κρατάει μικρό καλάθι για τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.

«Πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές. Σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει σ’ ένα από τα καρφιά του προς το Μέγαρο Μαξίμου και τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πριν (από λίγο καιρό) ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Μετά, στο δημοψήφισμα, ζήτησε το ΟΧΙ, το οποίο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που στήριξε πριν. Επομένως, μπορεί κάποιος να έχει αμφιβολίες. Ωστόσο, τώρα θέλω πρώτα να εμπιστευτώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα. Αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν το πιστεύει. Άρα, ας περιμένουμε».

Τιμή για την Ελλάδα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε: «Η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να τοποθετήσουμε τη χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε μια πιο ευρεία βάση», επισημαίνοντας μάλιστα ότι την περασμένη Κυριακή είχε πει στον Έλληνα ομόλογό του (Ευκλείδη Τσακαλώτο):

«Το θέμα δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα».

Καμία συζήτηση περί κουρέματος

Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους πολίτες εκεί. Γι’ αυτό πρέπει τώρα πρώτα απ’ όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη κάνει τίποτα με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει» δήλωσε, κάνοντας λόγο για δαπανηρό Δημόσιο και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο… κόλπο η Μέρκελ

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων για το ελληνικό ζήτημα με την Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας μάλιστα ότι οι δυο τους «έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μοίρασαν τους ρόλους».

«Η καγκελάριος κι εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Αυτό δεν είναι ο τρόπος ούτε της καγκελαρίου ούτε ο δικός μου. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Το 1999, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές, ήμουν πρόεδρος του CDU και η κυρία Μέρκελ γενική γραμματέας. Είχαμε μια αφίσα που μας απεικόνιζε και έγραφε: “Όχι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο”. Έτσι είναι και σήμερα, και ας έχουν αλλάξει οι ρόλοι μας» είπε.

«Έχουμε μια σταθερά και ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον. Είναι μέρος της δημοκρατίας να έχουμε κάπου κάπου και διαφορετικές απόψεις» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης