Τα πρώτα από τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Καννών απονεμήθηκαν για το παράλληλο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής», με το κορυφαίο βραβείο, το Nespresso Grand Prize που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, να καταλήγει στην ταινία «Paulina».

Στο τμήμα που διαγωνίστηκαν επτά μεγάλου και δέκα μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών που επιλέγουν, κάθε χρονιά, Γάλλοι κριτικοί κινηματογράφου, η φετινή κριτική επιτροπή είχε ως πρόεδρο την Ισραηλινή ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρόνιτ Έλκαμπετς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δράμα του Αργεντινού σκηνοθέτη Σαντιάγο Μίτρε «Paulina», το οποίο αποτ συμπαραγωγή Αργεντινής, Βραζιλίας, Γαλλίας -, το οποίο απέσπασε το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας, περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας που πέφτει θύμα ομαδικού βιασμού.

Ο φακός του Μίτρε εστιάζει σε μια ευσυνείδητη κοινωνικά γυναίκα που εγκαταλείπει μια καριέρα ως νομικός για να διδάξει μικρά παιδιά σε ένα σχολείο στην Αργεντινή. Όταν φτάνει εκεί, πέφτει θύμα βίαιης επίθεσης από μια συμμορία νεαρών, με κάποιους από αυτούς να είναι μάλιστα μαθητές της.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία «Land and shade» του Κολομβιανού Σέσαρ Ασεβέδο απέσπασε δύο βραβεία – το France4 Visionary Award, το οποίο απονέμεται σε ταινία που «αντανακλά το πάθος και τον ενθουσιασμό υποσχόμενων νέων κριτικών κινηματογράφου για τους νέους δημιουργούς της γενιάς τους», και το βραβείο SACD. Το φιλμ ακολουθεί έναν ηλικιωμένο αγρότη που επιστρέφει στο παρηκμασμένο πια σπίτι του για να περιποιηθεί τον βαριά άρρωστο γιο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παράλληλο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής» ιδρύθηκε το 1961 με στόχο να υποστηρίξει την κινηματογραφική δημιουργία και να αποκαλύψει νέους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Τα βραβεία του επίσημου προγράμματος θα δοθούν το βράδυ της Κυριακής 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στο Palais des Festivals των Καννών.

Βραβεία Εβδομάδας Κριτικής


Μεγάλο Βραβείο Nespresso

«Paulina» του Σαντιάγο Μίτρε, (Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία)

Βραβείο Πρωτοπορίας France 4
«Land and shade» του Σέσαρ Ασεβέδο, (Κολομβία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία)

Βραβείο Sony Cine Alta Discovery Μικρού Μήκους

«Varicella», (Ιταλία, 14΄)

Βραβείο Canal Μικρού Μήκους
«Ramona», (Ρουμανία, 20΄)

Βραβείο SACD
«Land and shade» του Σέσαρ Ασεβέδο

Βραβείο Gan Foundation
«Ni le ciel, ni la terre» του Κλεμάν Κοζιτόρ, (Γαλλία).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης