Το εξαιρετικό δραματικό έργο του Ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα «Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ» ( Martin Mac Donagh: The Beauty Queen of Leenane), θα ανέβει με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Η παράσταση σηματοδοτεί τη συνεργασία δύο καλλιτεχνών με ιδιαίτερη παρουσία στο θεατρικό χώρο: της Νικαίτης Κοντούρη στη σκηνοθεσία και της Ναταλίας Τσαλίκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν της «βασίλισσας της ομορφιάς».

Η ακραία γραφή, η εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ είναι μερικά από τα ισχυρά θεατρικά στοιχεία που διατρέχουν την σχέση δύο μοναχικών γυναικών σε μια επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας. Η Μητέρα και η Κόρη. Η κόρη να υπηρετεί την ανήμπορη μάνα και η μάνα να απαιτεί συνεχώς να την φροντίζουν και να την κανακεύουν. Όταν η μίζερη καθημερινότητα τους ανατρέπεται από την «εισβολή» ενός παλιού φλερτ της κόρης, αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν ισάριθμους ρόλους. Το έργο-φαινομενικά ευανάγνωστο και αναγνωρίσιμο, απαιτεί μεγάλες ψυχικές και σωματικές αντοχές. Οι δύο γυναίκες αλληλοσπαράσσονται με όλους τους δυνατούς τρόπους και οι δυο άντρες, αμήχανοι μπροστά στη σύγκρουση των δύο γυναικών, προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές δυνάμεις που εκλύονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεχών αντιπαραθέσεων.

«Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ» πρωτοανέβηκε στη θεατρική σκηνή του Royal Court του Λονδίνου το 1996 και θεωρήθηκε ως το καλύτερο έργο της θεατρικής σεζόν. Από τότε έχει παρουσιαστεί πολλές φορές και κάθε φορά το ανέβασμά της αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Με αυτό το έργο ο Μακντόνα σάρωσε όλα τα θεατρικά βραβεία και ανακηρύχθηκε ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της νέας γενιάς, πλάι στη Σάρα Κέην και τον Μαρκ Ρέιβενχιλλ. Σημειώνουμε ότι όταν ο Μακντόνα έγραψε την «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ» ήταν μόλις 26 ετών! Ήταν το πρώτο του θεατρικό έργο και το συνέγραψε μέσα σε 8 ημέρες! Το 1998 παιζόταν στο Λονδίνο τέσσερα θεατρικά του έργα, πράγμα που είχε να συμβεί, κατά τον κριτικό της «Guardian», από την εποχή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Διανομή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρόλο της ηλικιωμένης Μητέρας η Έρση Μαλικένζου.

Στο ρόλο της στερημένης κόρης η Ναταλία Τσαλίκη.

Στο ρόλο του παλιού αγαθού γνώριμου ο Τάσος Γιαννόπουλος.  Στο ρόλο του αθυρόστομου νεαρού αδελφού του ο νεότατος ηθοποιός, φετινός απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, σύνθεση ήχων και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ. Βοηθός σκηνοθέτη Δέσποινα Παναγιωτοπούλου.

Η παραγωγή είναι των Γιάννη Μπέζου και Ναταλίας Τσαλίκη.
Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2009

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης