Πρεμιέρα κάνει το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων 2012» τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη που ανεβαίνει από την 5Η ΕΠΟΧΗ / ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητά της, καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.

H παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με την σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα.

Ένας πυροβολισμός. Σκοτάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ένα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά. Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την ιστορία. Οι ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο…

Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία…».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία/Επεξεργασία κειμένου: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Ηλίας Ζερβός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σήφης Μάινας
Διεύθυνση παραγωγής: Κρις Ραντάνοφ- Νόρα Φαγά
Art work: Γεωργία Αλεβιζάκη

Διανομή
Αγαμέμνων: Στέλιος Μάινας
Πρεσβύτης: Μηνάς Χατζησάββας
Μενέλαος: Άγγελος Μπούρας
Α’ Άγγελος: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου
Κλυταιμνήστρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Ιφιγένεια: Ιωάννα Παππά
Αχιλλέας: Γιάννης Στάνκογλου
B’ Άγγελος: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Γυναίκες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λένα Παπαληγούρα, Αρετή Πασχάλη.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης