Την ιστορία ενός ορφανού αφρικανικού ελέφαντα, που μεγάλωσε σε τσίρκο, αλλά τελικά κατάφερε να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, «αφηγείται» το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ένας τυχερός ελέφαντας», το οποίο αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Φτάνοντας στην Ελλάδα, από το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Κριστίνα Κολίσσιμο (σεναριογράφος και παραγωγός), Τζορντάνα Γκλικ Φραντσχάιμ (παραγωγός) και Γκέι Φινί (καλλιτέχνης), ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία παλαιοντολογικών ευρημάτων, ενδεικτικών της εξέλιξης των προβοσκιδωτών και των αιτίων που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν σε επικοινωνία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά, που ασχολείται εδώ και χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι απαραίτητες συνεννοήσεις έγιναν και, χθες, οι τρεις Αμερικανίδες, μαζί με την Ελληνίδα καθηγήτρια επισκέφθηκαν τη Δυτική Μακεδονία, για να δουν από κοντά απολιθώματα, τμήματα σκελετών μεγάλων ζώων, κόκαλα, δόντια και χαυλιόδοντες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

«Οι τρεις Αμερικανίδες συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, και τη δήμαρχο Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, ενώ εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για μια συνεργασία ανάδειξης του παρελθόντος των προβοσκιδωτών και σύνδεσής τους με τα προβοσκιδωτά του σήμερα» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κα Τσουκαλά. «Στο πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής είναι η δημιουργία, στο άμεσο μέλλον, ενός καινούργιου ντοκιμαντέρ, με ήρωα έναν άτυχο ελέφαντα, αυτή τη φορά: εκείνον που δεν κατάφερε να επιβιώσει και τα λείψανά του βρίσκονται σήμερα στο ελληνικό έδαφος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι κυρίες Κολίσσιμο, Γκλικ Φραντσχάιμ και Φινί επισκέφθηκαν το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας, όπου φυλάσσεται η Παλαιοντολογική Συλλογή Απολιθωμάτων και τις εγκαταστάσεις της Περιβαλλοντικής Εταιρείας «Αρκτούρος», που ασχολείται με θέματα προστασίας της άγριας ζωής, ενώ μετέβησαν και στα καταφύγια του λύκου και της αρκούδας στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης