«Σκίτσα της Αθήνας που πέρασε» από τις 5 Οκτωβρίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 10:20
«Σκίτσα της Αθήνας που πέρασε» από τις 5 Οκτωβρίου
«Σκίτσα της Αθήνας που πέρασε» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιώργου Ψαρρόπουλου που θα εγκαινιαστεί στις 5 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία. Πρόκειται για μνημεία και τα τοπία της Αθήνας του πρόσφατου παρελθόντος, που αποδίδονται σχεδιαστικά θυμίζοντας δρόμους και γειτονιές που σήμερα έχουν αλλάξει και άλλες που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου.

Μέσα από το έργο του σκιτσογράφου απεικονίζονται οδοί και γειτονιές, όπως η οδός Αιόλου γύρω από την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης, η οδός Αθηνάς του 1902 και του 1910, που φαίνεται να έχουν υποστεί τις μικρότερες αλλαγές, ενώ η οδός Ερμού του 1910 και η πλατεία Συντάγματος του 1932 έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα από τη μανία της κατεδάφισης του νεοελληνικού βαρβαρισμού.

Επισημαίνονται, παράλληλα, αλλαγές που ανέδειξαν τα μνημεία, όπως η οδός Θέσπιδος (γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά) και συνέβαλαν στην οικοδόμηση του προσώπου της νεότερης Ελλάδος, με κορυφαίο παράδειγμα την ανέγερση του ξενοδοχείου Χίλτον στη θέση των πρόχειρων παραπηγμάτων της άλλοτε προσφυγικής γειτονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορτρέτα των δύο Ελλήνων λογοτεχνών που τιμήθηκαν με Νομπέλ, Γεωργίου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και άλλων μεγάλων ποιητών όπως του Κωστή Παλαμά, αλλά και τα πορτρέτα γνωστών ηθοποιών που τίμησαν το ελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τζένη Καρέζη και πολλοί άλλοι. Ακόμη μία κατηγορία πορτρέτων είναι αυτά των ποδοσφαιριστών - πρωταγωνιστών της εποχής του Γουέμπλεϊ και άλλων.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία (Ιω. Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3231397)

Διάρκεια: 5-31 Οκτωβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 11:22