Με τη διάθεση των Βρετανών να είναι στα κάτω της λόγω του επικείμενου Brexit, η είδηση πέρυσι ότι τα Spice Girls θα ξεκινήσουν περιοδεία έκανε τους Βρετανούς να χαμογελάσουν. Όταν άρχισε η διάθεση των εισιτηρίων για τις συναυλίες οι ιστοσελίδες πώλησης τους κατέρρευσαν αρκετές φορές. Τόσο μεγάλη ήταν η ζήτηση, παρότι στη σκηνή θα ανέβαιναν μόνο τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του συγκροτήματος, αφού η Βικτόρια Μπέκαμ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιστρέψει στη σκηνή μαζί με τα Spice Girls.

Αυτός ο ενθουσιασμός δείχνει ότι τα Spice Girls παραμένουν ένα φαινόμενο. Θαυμαστές του συγκροτήματος είναι ακόμα και μεγάλες γυναικείες φωνές της μουσικής βιομηχανίας του σήμερα, όπως η Κέιτι Πέρι και η Αντέλ. Όμως και ο παρουσιαστής Τζέιμς Κορντέν ομολόγησε ότι όταν ήταν έφηβος «ράγισε η καρδιά του» όταν η Τζέρι Χάλιγουελ αποχώρησε από το συγκρότημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Spice Girls δεν ήταν μια οποιαδήποτε κοριτσίστικη μπάντα. Ήταν «Η κοριτσίστικη μπάντα» που σημάδεψε μια γενιά νέων γυναικών μέσα από δύο πράγματα που παραμένουν επίκαιρα ακόμα και σήμερα, όπως αναφέρεται σε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Το πρώτο, όπως σημειώνει, είναι το ζήτημα της «Union Jack» κατά τη διάρκεια των βρετανικών βραβείων μουσικής τον Φεβρουάριο του 1997, όταν η Τζέρι φόρεσε ένα μίνι φόρεμα με τη σημαία της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρόνια μετά αποκάλυψε ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να φορέσει ένα μαύρο φόρεμα Gucci. «Βαρετό» σκέφτηκε και ζήτησε από την αδελφή της να μετατρέψει μία πετσέτα με τη βρετανική σημαία σε φόρεμα, που συνδύασε με κόκκινες λουστρίν μπότες και έτσι δημιούργησε τη δική της ποπ ιστορία. Μάλιστα το 2010 η Daily Telegraph όταν ζήτησε από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν το πιο εντυπωσιακό φόρεμα των τελευταίων 50 χρόνων πρώτο βγήκε το «Union Jack φόρεμα» της Χάλιγουελ αφήνοντας στη δεύτερη θέση το λευκό φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε.

Αυτό το φόρεμα ταίριαξε απόλυτα με το «Cool Britannia» στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το Λονδίνο ήταν μοντέρνο και μουσικά σε ζήτηση και πάλι σε όλο τον κόσμο, η οικονομία ήταν ακμάζουσα και νέοι Βρετανοί φαίνονταν αισιόδοξοι με τον Τόνι Μπλερ, τότε να είναι ένας νέος πολιτικός που έφερνε στην πολιτική σκηνή έναν φρέσκο αέρα και που κέρδισε τις εκλογές του 1997 με το Εργατικό Κόμμα και έγινε πρωθυπουργός. Τα Spice Girls μαζί με τους θαυμαστές τους και τις αισιόδοξες στιγμές που έφερνε ο πατριωτισμός της σημαίας δεν έκανε να σκεφτεί κανείς, τότε, το Brexit.

Το δεύτερο είναι δύο λέξεις-κλειδιά που χαρακτηρίζουν τα Spice Girls: το «Power Girl» και το «Empowerment» με τα μέλη του συγκροτήματος να διεκδικούν την ισότητα των φύλων με τον δικό τους δυναμικό ποπ τρόπο: δυνατά, πολύχρωμα και λαμπερά.

Τα συνθήματα αν και δεν ήταν δικά τους – αλλά τα είχαν «δανειστεί» από το κίνημα του Riot Grrrl, το φεμινιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ από τη γυναικεία πανκ μουσική σκηνή – σημάδεψαν την μπάντα η οποία χαρακτηρίστηκε με τον όρο Power Girl.

Ο τίτλος των «δυναμικών κοριτσιών» φαινόταν σε κάθε εμφάνιση των Spice Girls. Από τον τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών, τους στίχους και τη δημόσια εκπροσώπηση της μπάντας που ήταν κι αυτή ομαδική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης