Διεθνή ημερίδα με θέμα «Παρθενώνας και Δημοκρατία» διοργανώνουν στις 16/9 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Ακρόπολης. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία διεξάγεται την προηγούμενη ημέρα στο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και της συμπλήρωσης ενός έτους από την Σύνοδο της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στη Σύνοδο εκείνη, ελήφθη για πρώτη φορά Απόφαση που, πέραν του νομίμου, ορθού και ηθικού χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή και επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζεται και ο διακρατικός/διακυβερνητικός του χαρακτήρας. Η Απόφαση αυτή επικυρώθηκε στη Σύνοδο της UNESCO στο Παρίσι, τον Μάιο του 2022, από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για το θέμα της επανένωσης κατά το διαρρεύσαν διάστημα σημειώθηκε επίσης μεγάλη πρόοδος» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου «αρχικά με την κατάθεση του «θραύσματος Fagan» από το Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης τον Ιανουάριο του 2022 και με την οριστική πλέον επανένωσή του στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης τον Ιούνιο του 2022. Η μεταστροφή του Βρετανικού Τύπου υπέρ της επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, που εκφράζει και την πλειοψηφία του Βρετανικού λαού, ενισχύεται και με το πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων διεθνώς αλλά και την ανοδική επιμονή της κοινής γνώμης υπέρ της επανένωσής τους, ώστε ο Παρθενώνας, σύμβολο του παγκόσμιου Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, να βρίσκεται επιτέλους ενωμένος στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η ημερίδα θα είναι ανοικτή για παρακολούθηση από το κοινό και σε ζωντανή μετάδοση στην ιστοσελίδα του Μουσείου, ενημερώνει η ανακοίνωση και καταλήγει με ευχαριστίες στην Aegean και στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την πολύτιμη υποστήριξή τους στην διοργάνωση.

Πρόγραμμα ημέρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

9:15 – 10:00 Προσέλευση

10:00 – 10:30 Χαιρετισμοί

Δρ. Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού

Καθ. Δημήτριος Παντερμαλής πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Ακρόπολης

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO

Ομιλίες

10:30 – 10:50 Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης «Η ζωφόρος του Παρθενώνα και η Δημοκρατία»

10:50 – 11:10 Καθ. Μανόλης Κορρές, ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης «Γλυπτική και αρχιτεκτονικό πλαίσιο»

11:10 – 11:30 Άγγελος Π. Ματθαίου, αρχαιολόγος – επιγραφικός «…και πτερά όχι σπανίως κάμνουν…Ελληνικές επιγραφές στην αλλοδαπή»

11:30 – 11:50 Δρ. Έλενα Κόρκα, αρχαιολόγος, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Μέλος της Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «Ο δημοκρατικός συμβολισμός του Παρθενώνα σήμερα»

11:50 – 12:10 Δρ. Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών «Ο Παρθενώνας στον 21ο αιώνα: Έργα διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των πολιτών»

12:10 – 12:30 Ερωτήσεις

12:30 – 13:00 Διάλειμμα – Καφέ ισογείου

13:00 – 13:20 Καθ. Louis Godart, αρχαιολόγος και Ιστορικός, πρώην καθηγητής Πολιτισμών Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Νάπολης, Πρώην σύμβουλος δύο προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρόεδρος Ιταλικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «Ο Παρθενώνας, ναός της Δημοκρατίας»

13:20 – 13:40 Δρ. Christiane Tytgat, Αρχαιολόγος και Ιστορικός, πρόεδρος Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Πρόεδρος Βελγικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «Από την Σαλαμίνα έως τον Παρθενώνα: Βελτιώνοντας την Δημοκρατία»

13:40 – 14:00 Καθ. Paul Cartledge, Ομότιμος Καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Cambridge, Επίτιμος Δημότης Σπάρτης, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αντιπρόεδρος Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «Πόσο δημοκρατικός ήταν τελικά ο Παρθενώνας»

14:00 – 14:20 Γιώργος Βάρδας, Ερευνητής και συγγραφέας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιπρόεδρος Αυστραλιανού Συνδέσμου Παρθενώνα, Συν-ιδρυτής του The Acropolis Research Group «Η «Δημοκρατία» και ο Παρθενώνας: Επανασχεδιασμός των Μεγάλων Σχεδίων της Κλασικής Αθηναϊκής Δημοκρατίας»

14:20 – 14:40 Mag. Alexandra Pistofidou, γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Πρόεδρος και Ιδρύτρια Αυστριακής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Παρθενώνας και Δημοκρατία, 2022»

14:40 – 15:00 Καθ. Dusan Sidjanski, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, πρόεδρος και Ιδρυτής Ελβετικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Επίτιμος Δημότης της Ελληνικής Δημοκρατίας «Ο Παρθενώνας, σύμβολο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μας πολιτισμού»

15:00 – 15:20 Καθ. Celina F. Lage, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Minas Gerais Βραζιλίας, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Βραζιλίας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «Η αφήγηση του Βρετανικού Μουσείου και τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο επίκεντρο της συζήτησης για την αποαποικιοποίηση – ένα θέμα ηθικής»

15:20 – 15:30 Ερωτήσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης