Tο 43ο Φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων του Ανεσί στην ανατολική Γαλλία, το μεγάλο παγκόσμιο ραντεβού του τομέα, άνοιξε χθες τις πύλες του υπό το έμβλημα της Ιαπωνίας, τιμώμενης χώρας εφέτος, σε μια διοργάνωση που καλείται να γίνει όλο και πιο ανοικτή στο μεγάλο κοινό.

Περισσότερες από 500 ταινίες θα προβάλλονται επί έξι ημέρες στις όχθες της λίμνης της ‘Άνω Σαβοΐας, από τις οποίες 214 θα μετάσχουν στο διαγωνιστικό σκέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος, το βλέμμα είναι στραμμένο στον γιαπωνέζικο κινηματογράφο κινουμένων σχεδίων, του οποίου τα εκατό χρόνια γιορτάστηκαν το 2017. Μια χώρα, δεύτερος παγκόσμιος παράγοντας στον τομέα μετά τις ΗΠΑ, που το φεστιβάλ ήδη τίμησε το 1999.

«Πριν από 20 χρόνια, η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος ανακάλυπταν όλο και περισσότερο τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια μέσα από τις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι ή του Ισάο Τακαχάτα», του σκηνοθέτη του «Τάφου των πυγολαμπίδων», ο οποίος πέθανε το 2018, υπογραμμίζει ο Μάικλ Μαρίν, ο νέος διευθυντής του Citia, του ιδρύματος που οργανώνει το φεστιβάλ.

«Το γιαπωνέζικο animation έχει ασφαλώς εξελιχθεί από τότε, έγινε πασίγνωστο, κέρδισε θεατές και θαυμαστές. Αυτή είναι ευκαιρία και για εμάς να δείξουμε την πλούσια συγκομιδή animation από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και ποιοι είναι οι νέοι δημιουργοί του στην Ιαπωνία στους οποίους πρέπει να υπολογίζουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης