Συχνά η υπέρταση δεν παρουσιάζει σημεία και συμπτώματα. Η επίδρασή της, όμως, στη σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι εμφανής. Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι πιθανό να απειλήσει άμεσα την υγεία του υπερτασικού ατόμου, όπως για παράδειγμα μέσω μιας καρδιακής προσβολής, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ικανοποίηση από το σεξ.

Μια σύνδεση ανάμεσα στην υπέρταση και τα σεξουαλικά προβλήματα έχει αποδειχθεί στην περίπτωση των ανδρών. Στην περίπτωση των γυναικών που έχουν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση δεν έχει ακόμα αποδειχτεί ότι η υπέρταση μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός που εξηγεί τη σχέση υπέρτασης-σεξουαλικών προβλημάτων στους άνδρες έχει να κάνει με την καταστροφή των τοιχωμάτων των αγγείων που προκύπτει από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σταδιακά τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν και στενεύουν και η ροή του αίματος περιορίζεται. Αυτό σημαίνει ότι η ροή του αίματος είναι περιορισμένη και στην περιοχή του πέους.

Για κάποιους άνδρες η μειωμένη ροή του αίματος προκαλεί αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης στύσης ικανής για συνουσία, μια κατάσταση γνωστή και ως στυτική δυσλειτουργία. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση σχετίζονται με την εκσπερμάτιση ή τη σεξουαλική επιθυμία. Κάποιες φορές παρόμοιες επιπτώσεις έχουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ακόμα κι ένα επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον άνδρα, να προκαλέσει μεγάλο άγχος και να τον οδηγήσει στην αποφυγή της σεξουαλικής επαφής με επιπτώσεις στη σχέση του με τη σύντροφό του. Για τον λόγο αυτόν, η επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση των γυναικών το πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τη σεξουαλικότητα δεν είναι καλά κατανοητό. Είναι, όμως, πολύ πιθανό η υπέρταση να επηρεάζει και τη σεξουαλική ζωή των γυναικών, όπως ακριβώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον κόλπο. Σε κάποιες γυναίκες αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης, σε κολπική ξηρότητα ή σε δυσκολία επίτευξης οργασμού. Η βελτίωση της διέγερσης μέσω της αύξησης του χρόνου των προκαταρτικών καθώς και η λίπανση του κόλπου με τη βοήθεια ειδικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσουν.

Όπως οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν έντονο άγχος και προβλήματα στη σχέση με τον σύντροφό τους εξαιτίας της σεξουαλικής τους δυσλειτουργίας. Οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν στον ιατρό τους, εάν αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης