Νέα κρέμα μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού του AIDS

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, 07:35
Νέα κρέμα μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού του AIDS
Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, περισσότερα από 1.1 εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τον ιό της επίκτητης ανοσoλογικής ανεπάρκειας, τον HIV. Μια νέα μελέτη όμως, αναφέρει λεπτομερώς τη δημιουργία μιας κρέμας που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού σε εργαστηριακές δοκιμασίες

Προηγούμενη μελέτη του πανεπιστημίου του Τέξας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Monterrey του Μεξικού, βρήκε ότι τα νανοσωματίδια αργύρου μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού του AIDS, του HIV.
Στην πρόσφατη μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα ευρήματα της για να δημιουργήσει μια κολπική κρέμα που μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού.

Οι συγγραφείς εξηγούν πως για να μπορέσει ο ιός να προκαλέσει βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα του, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GP120 τον βοηθά να προσδεθεί στα κύτταρα. Τα νανοσωματίδια του αργύρου λοιπόν προσδένονται τα ίδια στην πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να την μπλοκάρουν και ο ιός να μην μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Οι μέχρι τώρα θεραπείες αντιμετώπιζαν τον ιό μέσα στο κύτταρο και στόχευαν στην αποφυγή της αντιγραφής του. Τα νανοσωματίδια αργύρου, όμως, επιτίθενται απευθείας στον ιό και δεν του επιτρέπουν να εισχωρήσει στο κύτταρο.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους οι ερευνητές δοκίμασαν τη κρέμα στο εργαστήριο σε δείγματα ανθρώπινου ιστού από τη μεμβράνη της τραχηλικής βλέννης. Βρέθηκε ότι η κρέμα μπορούσε με επιτυχία να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού. Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν ότι η κρέμα δρα μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά την εφαρμογή της και προστατεύει από τη μετάδοση του ιού για 72 ώρες. Αν και η κρέμα ενδείκνυται μόνο για κολπική χρήση, παρέχει επίσης προστασία και στο σεξουαλικό σύντροφο της γυναίκας.

Παράλληλα, οι ερευνητές αναφέρουν πως ακόμα και εάν δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες από τη χρήση των νανοσωματιδίων αργυρίου, θα συνεχίσουν την έρευνα για να σιγουρευτούν. Το επόμενο βήμα, άλλωστε, πριν τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, είναι η δοκιμή του προϊόντος σε ποντίκια που είναι γενετικά τροποποιημένα με ανθρώπινα κύτταρα ανοσοποιητικού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ενδεχομένως η κρέμα να βοηθά στην προστασία και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV.

Η ερευνητική ομάδα επίσης, ετοιμάζει ένα διαγνωστικό υλικό, το οποίο με δείγμα αίματος θα μπορεί να προβλέψει εάν ένα οροθετικό άτομο θα ανταποκριθεί στη αντιρετροϊκή αγωγή. Ευελπιστούν το διαγνωστικό αυτό υλικό να δίνει γρήγορα και έγκυρα αποτελέσματα που θα βοηθούν τους κλινικούς να επιβεβαιώσουν ότι οι ασθενείς τους λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV. Αντί επιλόγου, αναφέρουμε απλά τα πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, σύμφωνα με τα οποία, η αντιμετώπιση του HIV με ραδιοανοσοθεραπεία μπορεί να τον εξαλείψει από τα προσβεβλημένα κύτταρα.

Πηγή : medicalnewstodayΤο άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, 07:39