Η γνώση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανότητά τους να νοσήσουν από αυτόν και προάγει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Οι 7 σημαντικότεροι παράγοντες που έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλικία: Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη επηρεάζει συνήθως άνδρες άνω των 65 ετών.

Η φυλή: Οι μαύροι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καθώς και να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους λευκούς. Οι άνδρες λατινοαμερικανικής καταγωγής είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με λευκούς μη λατινοαμερικανικής καταγωγής.

Η γεωγραφία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα, τα ποσοστά είναι υψηλότερα στη Βόρεια Αμερική σε σύγκριση με τη Νότια ή την Κεντρική Αμερική. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν το γιατί, αλλά η διατροφή μπορεί να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικογενειακό ιστορικό: Οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, εάν έχουν στενούς συγγενείς με παρόμοιο ιστορικό.

Γενετικοί παράγοντες: Συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Οι αλλαγές στα BRCA γονίδια, τα οποία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Έκθεση σε χημικά: Ορισμένες χημικές ουσίες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι ο πορτοκαλί παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για αποψίλωση δασών από τον αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Βιετνάμ έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη. 

Διατροφή: Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά. Οι διατροφικές συνήθειες που ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τον περιορισμό των λιπαρών και την αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Περαιτέρω έρευνα, όμως, είναι απαραίτητη, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του προστάτη.

Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές είναι η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική φυσική δραστηριότητα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης