Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος
Το υγιές σπέρμα δεν είναι κάτι το δεδομένο. Πολλές φορές ένας άνδρας συνειδητοποιεί ότι το σπέρμα του δεν είναι υγιές όταν προσπαθεί χωρίς επιτυχία να τεκνοποιήσει. Τι είναι, όμως, αυτό που καθορίζει εάν ένα σπέρμα είναι υγιές ή όχι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο σημαντικοί παράγοντες καθορισμού της υγείας του σπέρματος είναι:

• Η ποσότητα των σπερματοζωαρίων. Είναι πιο πιθανό ένας άνδρας να είναι γόνιμος εάν το σπέρμα που απελευθερώνεται σε μια εκσπερμάτιση περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml. Ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, καθώς υπάρχουν λιγότερα υποψήφια σπερματοζωάρια διαθέσιμα για να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

• Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Για να φτάσει το σπερματοζωάριο στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει πρέπει να μετακινηθεί μέσα από τον τράχηλο της μήτρας, τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Ένας άνδρας είναι πιο πιθανό να είναι γόνιμος εάν τουλάχιστον το 40% των σπερματοζωαρίων του κινείται.
 
• Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια έχουν οβάλ κεφαλές και μακριές ουρές, που συνεργάζονται ώστε να έχουν καλή κινητικότητα. Αν και δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας όσο ο αριθμός και η κινητικότητα, όσο πιο πολλά σπερματοζωάρια έχει ένας άνδρας με φυσιολογικό σχήμα και δομή, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να είναι γόνιμος.

Στην εμφάνιση προβλημάτων στην ανδρική γονιμότητα μπορεί να συμβάλλουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι κάποιο πρόβλημα στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση-τις περιοχές που ενεργοποιούν τους όρχεις ώστε να παράγουν τεστοστερόνη και σπερματοζωάρια-, νοσήματα των όρχεων, καθώς και διαταραχές που σχετίζονται με τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων.

Τέλος, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ηλικία του άνδρα. Η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κινούνται καθώς και η αναλογία των φυσιολογικών μορφολογικά σπερματοζωαρίων τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και να επηρεάζουν τη γονιμότητα του άνδρα, ιδιαίτερα μετά τα 50.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 10:49