Έρευνα αποκαλύπτει μια εκπληκτική αύξηση της επιθυμίας στη «γενιά του Βιάγκρα».

Η φεμινίστρια εκπαιδευτικός Καμίλ Πάλια κάποτε περιέγραψε το σεξ στα 90 σαν «να προσπαθεί κάποιος να παίξει μπιλιάρδο με σκοινί». Όμως, παρά τη γλαφυρή περιγραφή της, η σεξουαλική προσδόκιμη ζωή αυξάνεται, λένε οι ερευνητές. Δύο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τέσσερις στους δέκα άνδρες, ηλικίας 75 με 85 ετών, και δύο στις δέκα γυναίκες κάνουν ακόμα σεξ ή τουλάχιστον ισχυρίζονται πως κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, όλες οι έρευνες για το σεξ που βασίζονται σε ατομικές απαντήσεις κρύβουν μια αμφιβολία για την ακρίβεια της μέτρησης, ενώ σαφώς είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι αν η ανισορροπία στα φύλα δείχνει την ανθεκτικότητα του ανδρικού ενδιαφέροντος για το σεξ ή την ανθεκτικότητα της τάσης τους να καυχιούνται γι’ αυτό…

Όμως, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως υπάρχει απλούστερη εξήγηση: Οι άνδρες τείνουν να παντρεύονται νεότερες γυναίκες, ενώ πεθαίνουν συνήθως νωρίτερα, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να χηρεύουν. Επομένως, από κάποια στιγμή κι έπειτα, οι γυναίκες δεν έχουν σύντροφο, για να κάνουν σεξ.

Οι άνδρες μπορεί, λοιπόν, να προσδοκούν μια μακρύτερη ενεργή σεξουαλική ζωή, αν και οι γυναίκες δείχνουν ασυγκίνητες για αυτό. Οι συγκεκριμένες έρευνες υπολογίζουν για πρώτη φορά το «προσδόκιμο ενεργής σεξουαλικής ζωής» των ανδρών και των γυναικών διάφορων ηλικιών και δείχνουν πως στην ηλικία των 30, οι άνδρες έχουν προσδόκιμο ενεργής σεξουαλικής ζωής περίπου 35 ετών και αντίστοιχα οι γυναίκες 31 ετών, όμως στα 55, το ποσό αυτό αλλάζει σε περίπου 15 χρόνια για τους άνδρες και σε 10 έτη για τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών ήταν τα ακόλουθα:

• οι άνθρωποι με καλή υγεία ενδιαφέρονται διπλάσια για το σεξ απ’ αυτούς με ασθενέστερη υγεία.
• Οι άνδρες όλων των ηλικιών κάνουν κι ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι η υγεία ενός άνδρα κι όχι μιας γυναίκας. Πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα στην καρδιά και ο καρκίνος του προστάτη, επηρεάζουν την ικανότητα του άνδρα να έχει και να διατηρήσει στύση. Αν και οι γυναίκες επίσης έχουν παρόμοιες ασθένειες,  αυτές «δεν κάνουν μια γυναίκα ανίκανη σωματικά για σεξουαλική πράξη», λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της γενιάς του Βιάγκρα είναι εμφανή από την αύξηση του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι άνδρες για το σεξ, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια.

Το ενδιαφέρον των γυναικών για το σεξ, αντιθέτως, δεν μεταβλήθηκε. Η διαφορά κατά τους ερευνητές αντικατοπτρίζει μερικώς την είσοδο των πολύ αποτελεσματικών και ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά, με πρώτο το Βιάγκρα το 1998.

Γενικά, οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες αναφέρουν πως έχουν μια καλής ποιότητας σεξουαλική ζωή, όμως μόνο οι μισές σεξουαλικά ενεργές γυναίκες λένε το ίδιο, ωστόσο οι άνδρες εξακολουθούν να κατηγορούνται, κι από τα δύο φύλα, όταν το σεξ σταματά.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν οι γυναίκες είναι πιο ικανοποιημένες από ποτέ, όλα αυτά τα χρόνια που οι άνδρες έκαναν την πρώτη κίνηση, στα εφηβικά χρόνια το ’40 και κατά τη διάρκεια του γάμου το ’50 και ’60, άφησαν την εντύπωση πως οι άνδρες είναι υπεύθυνοι για να πάρουν πρωτοβουλία και να κάνουν σεξ (με τις γυναίκες). Έτσι, εξακολουθούμε να κατηγορούμε τους άνδρες για τη συχνότητα ή την έλλειψη σεξ.

Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπείες της στυτικής δυσλειτουργίας www.andrologia.gr

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Πηγή: independent

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης