Σύμφωνα με τα παραδοσιακά στερεότυπα, στους άντρες δεν αρέσει να μιλούν για τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Για την αποτελεσματική διαχείριση του στρες και όλων των συμπαρομαρτούντων που επιφέρει η υπογονιμότητα στην ψυχοσυναισθηματική υγεία του άνδρα, είναι καταρχάς απαραίτητο να κρατηθούν ανοιχτά κάποια κανάλια επικοινωνίας. Δεν χρειάζεται  ο άνδρας να μιλήσει σε πολλούς, αλλά να μιλήσει με κάποιον: γιατρό, νοσηλευτή, φίλο, σύμβουλο, ομάδα υποστήριξης – οποιονδήποτε. Θα μειώσει το φορτίο του και μπορεί να προσφέρει μια νέα προοπτική.

Εάν κάποιο από τα παρακάτω εμφανίζεται τακτικά, είναι σημαντικό  ο άνδρας να μιλήσει με έναν γιατρό ή σύμβουλο που έχει εκπαιδευτεί στην υπογονιμότητα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ

• σκέψεις για να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους

• θυμός ή ευερεθιστότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• απώλεια ενδιαφέροντος για αυτά που κάποτε προκαλούσαν ευχαρίστηση

• αϋπνία ή ύπνος για πολύ περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο

Πολύ σημαντικό είναι ο άνδρας να παραμείνει σωματικά δραστήριος. Δεν έχει σημασία τι δραστηριότητα θα επιλέξει- είτε είναι άρση βαρών, τρέξιμο, κολύμπι ή μπάσκετ – ό, τι και αν είναι, αρκεί να την εξασκεί μερικές φορές κάθε εβδομάδα. Η άσκηση έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του άγχους.

Εξίσου σημαντική είναι και η χαλάρωση. Οι άνδρες, γενικά, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μασάζ από τις γυναίκες, αλλά αυτό τείνει να αλλάξει. Το μασάζ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγεί κανείς από το άγχος. Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι επίσης καλές επιλογές.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος συναισθηματικής διαχείρισης της υπογονιμότητας μπορεί να είναι και το γράψιμο. Σίγουρα δεν έχουν όλοι φυσικό ταλέντο στη συγγραφή και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δοκιμάσει να γράψουν κάτι ουσιαστικό από τότε που ήταν στο σχολείο. Ωστόσο, η απλή πράξη του να γράψει κανείς τις σκέψεις του μπορεί να βοηθήσει τον άνδρα να επεξεργαστεί το πώς αισθάνεται και να ξεκινήσει τη διαδικασία αντιμετώπισής του. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει να το κάψει ή να το φυλάξει για να το ξαναδιαβάσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Δεν έχει σημασία. Είναι η ίδια η πράξη της γραφής που είναι σημαντική.

Η «θεραπευτική ιδιότητα της  γραφής» είναι πραγματική.  Αν και δεν χρησιμοποιείται ευρέως, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογική ευημερία και ακόμη και στη  μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ορισμένες φορές ιδιαίτερα καθαρτική επίδραση μπορεί να έχει το κλάμα παρόλο που το ανδρικό στερεότυπο υπαγορεύει ότι οι άνδρες δεν κλαίνε. Στις μέρες μας, ωστόσο,  πολλοί άντρες είναι έτοιμοι να κλάψουν κάθε τόσο. Πρόκειται μια γνήσια καθαρτική απελευθέρωση.

Η Δρ Judith Orloff, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με 20 χρόνια κλινικής εμπειρίας, γράφει: «Συνήθως, μετά το κλάμα, η αναπνοή και ο καρδιακός μας ρυθμός μειώνονται και μπαίνουμε σε μια πιο ήρεμη βιολογική και συναισθηματική κατάσταση. “

Τέλος ιδιαίτερα  ευεργετικό είναι και το γέλιο. Δεν μπορεί κανείς να το εξαναγκάσει και ορισμένες φορές φαντάζει σαν το  τελευταίο πράγμα στο κόσμο που θα ήθελε κανείς να κάνει. Μπορεί ωστόσο να βοηθήσει σημαντικά καθώς όχι μόνο κινητοποιεί το σώμα αλλά ανακουφίζει σημαντικά από το άγχος. Η επιλογή μιας καλής κωμωδίας ή η ευχάριστη παρέα με φίλους θα βοηθήσει τον άνδρα να νιώσει καλύτερα και να αφήσει έστω και για λίγο στην άκρη το στρες, το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα που συνδέονται με την υπογονιμότητα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης