Πώς θεραπεύεται το σεξουαλικό πρόβλημα στις γυναίκες;

Η ιδανική προσέγγιση για τη θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων στην γυναίκα περιλαμβάνει μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ της γυναίκας, των γιατρών και των εξειδικευμένων θεραπευτών. Οι περισσότεροι τύποι των σεξουαλικών προβλημάτων μπορεί να διορθωθούν με τη θεραπεία του οργανικού ή ψυχολογικού προβλήματος. Άλλες θεραπευτικές στρατηγικές επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Παροχή εκπαίδευσης. Εκπαίδευση για την ανθρώπινη ανατομία, τη σεξουαλική λειτουργία και τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς και τις σεξουαλικές συμπεριφορές και αντιδράσεις, μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα να ξεπεράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία και απόδοση.

• Ενίσχυση της διέγερσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ερωτικών βοηθημάτων, τον αυνανισμό και αλλαγές στη σεξουαλική ρουτίνα.

• Τεχνικές απόσπασης της προσοχής. Ερωτικές ή μη φαντασιώσεις, ασκήσεις για τη σεξουαλική επαφή, μουσική ή βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαλάρωση και την εξάλειψη του άγχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ερωτική διέγερση χωρίς σεξουαλική επαφή. Η φυσική τόνωση της ερωτικής επιθυμίας χωρίς όμως να περιλαμβάνετε η σεξουαλική επαφή, όπως το αισθησιακό μασάζ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει την άνεση και την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.

• Ελαχιστοποίηση του πόνου. Χρησιμοποιώντας σεξουαλικές στάσεις που επιτρέπουν στη γυναίκα να ελέγχει το βάθος της διείσδυσης μπορεί να την βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Η χρήση λιπαντικών του κόλπου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου που προκαλείται από την τριβή, όπως επίσης ένα ζεστό μπάνιο πριν από την επαφή μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση.

Μπορεί τα σεξουαλικά προβλήματα να θεραπευτούν πλήρως;

Η επιτυχία της θεραπείας της σεξουαλικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του προβλήματος. Οι προοπτικές είναι καλές για σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με μια θεραπεύσιμη ή αναστρέψιμη φυσική κατάσταση. Ήπια δυσλειτουργία που σχετίζεται με το στρες, το φόβο ή το άγχος συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων.

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν την σεξουαλική λειτουργία;

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της σεξουαλικής λειτουργίας στις γυναίκες. Με τη μείωση των οιστρογόνων που σχετίζονται με τη γήρανση και την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ορισμένες αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία, όπως τη μείωση της λίπανσης του κόλπου και την έλλειψη αίσθησης των γεννητικών οργάνων.

Έρευνες δείχνουν ότι και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής διέγερσης, στην έλλειψη αίσθησης των γεννητικών οργάνων και τον οργασμό. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν τα οφέλη από τις ορμόνες και άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων όπως το Viagra, για τη θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων στις γυναίκες.

Πόσο επηρεάζει η υστερεκτομή τη σεξουαλική λειτουργία;

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία μετά από υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας). Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια της επιθυμίας, μειωμένη λίπανση του κόλπου και έλλειψη αίσθησης των γεννητικών οργάνων. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν με την απώλεια της μήτρας.

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τη σεξουαλική λειτουργία μιας γυναίκας;

Η απώλεια των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας. Συναισθηματικές αλλαγές που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορεί να προσθέσουν στην γυναίκα απώλεια του ενδιαφέροντος για το σεξ και / ή απώλεια της διέγερσης. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) ή τα κολπικά λιπαντικά μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες καταστάσεις, όπως την απώλεια της κολπικής λίπανσης και την αισθητικότητα της γεννητικής περιοχής, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αναφέρουν αύξηση στην σεξουαλική ικανοποίηση.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Πολλές γυναίκες έχουν πρόβλημα με τη σεξουαλική τους λειτουργία ανά διαστήματα. Ωστόσο, όταν τα προβλήματα δεν υποχωρούν μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στις γυναίκες και το σύντροφό τους έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση τους, οπότε είναι και η στιγμή που θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό!

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου www.andrologia.gr

Διαβάστε επίσης: SEXUALITY: Σεξουαλικά προβλήματα στη γυναίκα. Μέρος 1ο
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012, 19:29

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης