Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015, 12:49


Μετά τον βαθύ διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το μνημόνιο 3, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει τη ρήξη με τους 32 που ψήφισαν «Όχι», αλλά όχι και με εκείνους που επέλεξαν το «παρών» ή την απουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει τη ρήξη με τους 32 που ψήφισαν «Όχι»Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τον πρώτο του ανασχηματισμό απομακρύνοντας κατ' αρχάς από την κυβέρνηση τους πέντε υπουργούς που καταψήφισαν, ενώ σε δεύτερη φάση -μετά την ψήφιση της συμφωνίας- δεν αποκλείονται και οι διαγραφές. Και φυσικά στο βάθος -περί το φθινόπωρο- καραδοκούν οι εκλογές.


Νέα πρόσωπα, μετακινήσεις και αποχωρήσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, η οποία παραιτήθηκε τη Δευτέρα, μπαίνει ο πρώην πρόεδρος των εφοριακών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Για τη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προαλείφεται ο νυν υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα, οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως παίρνουν ακόμη ένα υπουργείο.

Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου προορίζεται ο Δημήτρης Βίτσας.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί ένα υπερυπουργείο: Παίρνει τις αρμοδιότητες των κοινωνικών ασφαλίσεων από το υπ. Υγείας και δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Π. Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) ορίζεται υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι βέβαιες αντικαταστάσεις είναι αυτές των Παναγιώτη Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δημήτρη Στρατούλη (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Κώστα Ήσυχου (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας), Νίκου Χουντή (αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Νάντιας Βαλαβάνη (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών), ενώ αναμένεται να καλυφθεί και η ορφανή -μετά τη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ- θέση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Παράλληλα, οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Βούτση να παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως διαψεύδονται, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το μέλλον της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

Ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την θέση του Νίκου Χουντή, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Προσπάθεια Τσίπρα να οικειοποιηθεί στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την Αριστερή Πτέρυγα και θα ήθελε να οικειοποιηθεί ορισμένα στελέχη της. Θα κάνει πρόταση σε κάποια από αυτά να αποδεχτούν υπουργική θέση, εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν το εσωτερικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας θα διαιρούσε το ισχυρό μπλοκ των 40 αντιμνημονιακών βουλευτών και θα μπορούσε να προσεταιριστεί ακόμη περισσότερα στελέχη εν όψει της δύσκολης ψηφοφορίας που θα γίνει στις 22 Ιουλίου με ένα πακέτο σκληρότερων μνημονιακών μέτρων.

Φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Σακελλαρίδης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όχι όμως και από την κυβέρνηση, αφού θέλει να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη να είναι η αντικαταστάτριά του.

Ποιοι βουλευτές ενδέχεται να αξιοποιηθούν

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τον ανασχηματισμό ακούστηκαν πρόσωπα δραστήριων βουλευτών που στηρίζουν απόλυτα το κυβερνητικό έργο και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός.

Έτσι, τα ονόματά τους ακούγεται πως είναι στη λίστα των υποψήφιων υπουργών. Πρόκειται για τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Γιώργο Βαρεμένο, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Μπαλάφα, Μάκη Μπαλαούρα, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, Νίκο Φίλη, Γιάννη Αμανατίδη (που προέρχεται από την Αριστερή Πτέρυγα, αλλά ψήφισε «ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης), αλλά και για τη 27χρονη Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, η οποία επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.

Οι προτάσεις σε εξωκοινοβουλευτικούς

Ο πρωθυπουργός αναζητεί στελέχη από την αγορά και τον πανεπιστημιακό χώρο. Πρόσωπα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αριστερές απόψεις αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια για να στηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου εύκολο να πεισθούν σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα να πουν το «ναι» και να μπουν στην κυβέρνηση.

Οι Σάββας Ρομπόλης, Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος) φαίνεται πως έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε κάποιο υπουργείο, ενώ φήμες θέλουν να έχει γίνει πρόταση και στον οικονομολόγο Χαράλαμπο Γκότση.

Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015, 19:45