Μυστικό συμβούλιο για Grexit

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015, 06:00


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε την Τρίτη σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και τα οποία επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η εφημερίδα «Liberation».

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβαθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σοσιαλιστής Ολάντ, ο οποίος είχε ανέλθει στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με τη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

Ο Ολάντ φοβόταν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Ο ιστότοπος WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι υποστήριζε την υποχρέωση της Αθήνας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά ταυτόχρονα πίστευε ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική» αναφέρει ο ιστότοπος βάσει των υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαΐου 2012, προσθέτοντας ότι ήθελε να συζητήσει με τους «αρμόδιους υπουργούς» τις συνέπειες που θα είχε στη γαλλική οικονομία και στις τράπεζες μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί πως, εάν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση» σημειώνει.

Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο.

«Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το γραφείο του Γάλλου προέδρου για τις δηλώσεις αυτές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015, 12:18