Σαν «μάννα εξ ουρανού» μπορούν να χαρακτηριστούν για τους αθλητές κι αθλήτριες που έχουν κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας Meldonium (ανάμεσά τους η Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα) τα όσα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπιγκ (WADA), τα οποία είναι δυνατόν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα. Και από εκεί που βρίσκονται τιμωρημένοι, μπορεί αίφνης να βρεθούν «καθαροί».

Όπως ανακοίνωσε η WADA την Τετάρτη, γίνεται αποδεκτή η ποσότητα του φαρμάκου μικρότερης του ενός μικρογραμματίου σε δείγματα από ελέγχους που έγιναν πριν από την 1η Μαρτίου 2016. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα δίνεται «αμνηστία» σε αθλητές στους οποίους έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη ποσότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η διάσημη Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα όσο και δεκάδες ακόμη αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί στη χρήση του ίσως γλυτώσουν την τιμωρία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν βρεθεί θετικοί στο Meldonium περισσότεροι από 100 αθλητές, που προέρχονται κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανάμεσά τους παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες.

Γι’ αυτό και ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την απόφαση: «Το ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού στηρίζει και καλωσορίζει την απόφαση που ελήφθη από τη WADA, επειδή έχει δείξει μια προθυμία να κατανοήσει την κατάσταση, αντί να μείνει προσκολλημένος στους κανονισμούς. Ήταν έτοιμοι να μελετήσουν πόσος χρόνος απαιτείται, προκειμένου το ”meldonium” να αποβάλλεται από τον οργανισμό ενός αθλητή. Η WADA έχει επιδείξει αμεροληψία και ότι είναι αντικειμενική στη μάχη κατά του ντόπινγκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι υπάρχουν «σύννεφα» σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται το φάρμακο για να αποβληθεί από τον οργανισμό, κάτι που είχε αποκαλύψει η εταιρεία παρασκευής του.

Έπειτα απ’ αυτήν την αποκάλυψη της WADA μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Μαρία Σαράποβα προπονείται κανονικά, ενώ ιθύνοντες της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασαν τη σιγουριά τους ότι η 29χρονη τενίστρια θα αγωνιστεί κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης