Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του παραχώρησε ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος επιθετικός του Παναθηναϊκού μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις από την ελληνική Σούπερ Λιγκ και το «τριφύλλι», εξήγησε σε ποια θέση του αρέσει να παίζει, και σύγκρινε τον εαυτό του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τζιμπρίλ, ο Παναθηναϊκός είναι στην κορυφή, εσύ έχεις σκοράρει τρία γκολ κι όλα μοιάζουν να πηγαίνουν καλά…

«Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Σε 6 παιχνίδια έχουμε ισάριθμες νίκες. Επομένως, όλα καλά».

-Έχεις συναντήσει ένα κοινό πολύ παθιασμένο, έτσι δεν είναι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν κάτι το εκπληκτικό για μένα. Στο αεροδρόμιο υπήρχε 3.000-3.500 κόσμος. Δεν ήμουν συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι εδώ ζουν και διψούν για το ποδόσφαιρο».

-Φαντάζομαι ότι θα ήθελες να ξεπληρώσεις όλα αυτά με ένα γκολ που θα πετύχαινες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δηλαδή από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ…

«Κι εγώ θα το ήθελα, αλλά δεν ήρθε. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι όταν κάποιος πηγαίνει σε μία νέα ομάδα, με άλλη κουλτούρα, με άλλη γλώσσα, χρειάζεται χρόνος. Οι άνθρωποι εδώ πέρα ευτυχώς ήταν ξεκάθαροι και έξυπνοι. Κατάλαβαν ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αμέσως και μου έδωσαν ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής».

-Πρέπει να υπάρχει και μεγάλη πίεση προς εσένα, διότι ήσουν κάποιος που περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία…

«Όλα τα παιχνίδια εδώ έχουν ένταση. Σε όλα υπάρχει πίεση. Ξέρω ότι πάνω μου υπάρχει μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, γιατί υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις, αλλά εγώ είμαι ταπεινός και δεν με ενοχλεί αυτό».

-Πώς είναι η καθημερινή σου ζωή στην Ελλάδα; Για παράδειγμα, αποφεύγεις να κυκλοφορείς δημόσια στον δρόμο;

«Πρέπει να προσέχεις τα μέρη στα οποία επιλέγεις να πηγαίνεις γιατί από τη μία στιγμή στην άλλη ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει».

-Δηλαδή δεν θα πήγαινες να δεις ένα ματς του Ολυμπιακού;

«Όχι, δεν θέλω να πεθάνω τόσο νέος (γέλια)».

-Θυμόμαστε πως όταν πήγες στον Παναθηναϊκό είχες πει πως κίνητρό σου είναι να παίξεις με αυτή την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Απογοητεύτηκες όταν δεν έγινε αυτό;

«Ναι, είναι αλήθεια. Φτάσαμε κοντά, όμως αποκλειστήκαμε στον προκριματικό γύρο. Ωστόσο, είμαστε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, που είναι μία σημαντική διοργάνωση επίσης. Μπορεί να υστερεί λίγο σε πρεστίζ και σε ονόματα σε σχέση με το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως έχει αναβαθμιστεί φέτος και είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να πάμε μακριά στη διοργάνωση».

-Σε ό,τι αφορά την εθνική Γαλλίας, έχεις να σκοράρεις από εκείνο το βράδυ του 2008 στο Γκρενόμπλ. Διατηρείς επαφή με κάποιους παίκτες;

«Ναι, φυσικά, μιλάω με τον Σαμίρ Νασρί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά κάθε φορά που παίζω ποδόσφαιρο σκέφτομαι την εθνική Γαλλίας. Το θέμα είναι πάντα πώς θα σκοράρω όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ για να επιστρέψω στην Εθνική, όμως με τους Ανρί, Ζινιάκ, Μπενζεμά και τον Ανελκά, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αυτό δεν είναι και εύκολο».

-Ο Παναθηναϊκός παίζει 4-3-3 και εσύ, απ’ ό,τι ξέρουμε, παίζεις είτε δεξιά είτε στο κέντρο. Θα ήθελες ένα δεύτερο επιθετικό δίπλα σου;

«Για να είμαι ειλικρινής, με τόσους τραυματισμούς που έχω περάσει θα μπορούσα να παίζω… τερματοφύλακας (γέλια). Για να το σοβαρέψουμε, η κανονική μου θέση είναι επιθετικός κορυφής και όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει να παίζω μόνος μου στην επίθεση. Αν ο προπονητής μού πει να παίξω παρέα με δεύτερο επιθετικό, πρέπει να προσαρμοστώ, όπως κι αν μου πει να παίξω δεξιά. Παίζω όπου μου ζητηθεί και πάντα δίνω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου».

– Τι περισσότερο έμαθες έπειτα απ’ όλους αυτούς τους τραυματισμούς και τις περιπέτειες;

«Έπειτα απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια ότι έχω αλλάξει λίγο το παιχνίδι μου. Δεν είμαι ο Σισέ της Οσέρ και της Λίβερπουλ. Εχω βελτιώσει κάποιους τομείς στους οποίους υστερούσα. Εχω γίνει, για παράδειγμα, πολύ καλύτερος στο παιχνίδι μου με το κεφάλι, στις μεταβιβάσεις μου, αλλά κυρίως στον τρόπο που βλέπω το παιχνίδι. Στον τρόπο που θέτω πια τον εαυτό μου στην υπηρεσία της ομάδας. Στην Οσέρ όλη η ομάδα έπαιζε για μένα. Τώρα βάζω εγώ τον εαυτό μου στις υπηρεσίες της ομάδας. Εχω ωριμάσει, έχω βελτιωθεί, έχω προοδεύσει».

-Είχες ένα επεισόδιο στην αρχή της χρονιάς με κάποιους οπαδούς άλλης ομάδας που σε προσέβαλαν. Είναι ακόμα στο μυαλό σου ή αυτό ανήκει στο παρελθόν;

«Ξέρεις ότι και στο παρελθόν έχω δεχθεί προσβολές. Ξέρεις ότι σε κάθε παιχνίδι εκτός έδρας θα γίνεις αποδέκτης προσβολών από τους οπαδούς, όμως όταν αυτό γίνεται κάθε φορά που ακουμπάς την μπάλα τότε καταντά εξοργιστικό. Παντού υπάρχουν μερικοί ανόητοι. Σε κάθε γήπεδο. Εντάξει, δεν γίνεται και σε κάθε γήπεδο εδώ αυτό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία ζουν αρκετοί μαύροι και αρκετοί ξένοι, δεν είναι μία χώρα στην οποία οι άνθρωποι είναι ρατσιστές. Καμία σχέση. Αλλά, όπως είπα, υπάρχουν ανόητοι παντού».

-Έχεις παίξει στη Γαλλία και την Αγγλία. Πώς κρίνεις το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, οι οποίοι όμως δεν είναι ευρέως γνωστοί διότι το πρωτάθλημα δεν είναι προβεβλημένο. Ωστόσο, ακόμα και από ένα τέτοιο πρωτάθλημα μπορεί κάποιος να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου συλλόγου, όπως έγινε με τον Κυργιάκο και τη Λίβερπουλ. Υπάρχουν αρκετοί Ελληνες ποδοσφαιριστές που παίζουν σε καλές ομάδες του εξωτερικού και η Εθνική δεν είναι άσχημη, μια και προκρίθηκε στους αγώνες μπαράζ. Το πρωτάθλημα, επομένως, δεν είναι κακό. Απλώς η ποιότητα των γηπέδων είναι, θα έλεγα, μέτρια».

-Πιστεύεις ότι η κριτική που γινόταν τόσο καιρό προς το πρόσωπό σου στη Γαλλία ήταν δικαιολογημένη;

«Η κριτική είναι εύκολη. Όλα δικαιολογούνται. Εγώ έχω να απαντήσω με τα περίπου 140 γκολ που έχω πετύχει στην καριέρα μου με όλες τις ομάδες που έχω παίξει. Δεν είναι κι άσχημα, έτσι δεν είναι;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης